Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.06

Megmérték, mit gondolnak a magyarok a marihuánáról

Közel másfél millió ember, a teljes felnőtt népesség 18 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarországon szabályozott keretek között lehessen marihuánát árusítani, közel hatmillió, azaz a teljes felnőtt népesség 73 százaléka viszont ellenzi az elképzelést - derül ki a Nézőpont Intézet Blikk számára készült közvélemény-kutatásából.

 

marihuana.jpg

 

Mindez azt jelenti, hogy többen vannak a teljes legalizálás mellett, mint ahányan fogyasztottak már saját bevallásuk szerint marihuánát - áll az MTI-nek megküldött összegzésben, amely szerint a megkérdezettek 11 százaléka próbálta már ki a szert.
Megemlítik: jelenleg nincs olyan társadalmi csoport, ahol többségben lennének a legalizációt támogatók.
Az elképzelést az átlagnál többen elsősorban a 18-29 évesek körében pártolják, a korcsoport 34 százaléka van ezen a véleményen, a fővárosiak 28 százaléka gondolkodik így, míg az önmagukat felső osztályba sorolók körében 39 százalék ez az arány.
A marihuánát korábban kipróbálók több mint fele (a teljes felnőtt népesség 11 százalékának 57 százaléka) támogatja, hogy azt szabályozott keretek között lehessen árusítani Magyarországon.
Az elképzelést ugyanakkor még a korábbi fogyasztók harmada (33 százalék) is ellenzi - jelezték a június 6-8. között, 1000 fő megkérdezésével, a 18 évesnél idősebb lakosságot nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentáló mintán készített telefonos felmérés eredményeit ismertetve. MTI