Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.03

Megint elverték odafönt a cigányokra szánt pénzt?

A Híd a munka világába program autóbérléseit vizsgálna elsőként az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője által létrehozott "alternatív vizsgálóbizottság", de a tagjai kedden nem tudtak betekinteni az ezzel kapcsolatos iratokba.

 

farkas-florian.jpg

 

Az "alternatív vizsgálóbizottság" kedd reggelre hívott össze iratbetekintéssel egybekötött sajtótájékoztatót az ORÖ fővárosi, Dohány utcai épületébe, de hiába csengettek, nem tudtak bejutni a székházba a testület tagjai.
Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke az ajtó előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedden akarta megkezdeni munkáját a testület, és jelezték az ORÖ-nek, hogy az autóbérléssel kapcsolatos dokumentumokat szeretnék tanulmányozni.
Kijelentette: az ORÖ korábbi elnökének tisztáznia kellene a helyzetet a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Szerinte Farkas Flórián visszaélt a magyar társadalom, ezen belül a roma közösség, de a kormány és a miniszterelnök bizalmával is.
Vajda László, a Lungo Drom országos alelnöke elmondta, hogy a programhoz kapcsolódóan 29 millió forintért béreltek autókat, de nem tudni, hogy kik használják a tíz személygépkocsit. A projektmenedzser olyan megjegyzést tett, hogy azért ilyen drága az autóbérlés, mert azokat "cigányok fogják használni", és lehet, a terepmunkán le fogják az autókat "nullázni" - tette hozzá.
Vajda László közölte, levélben fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, hogy felajánlják segítségüket az ORÖ pénzügyeit érintő vizsgálatához.
Elmondta azt is: sok roma önkormányzati képviselő keresi meg azzal, hogy akár tüntetnének is, csak tegyenek lépéseket, mert szerintük Farkas Flórián "nem alkalmas a magyarországi cigányság további vezetésére".
Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke szerint jogszabályellenes, hogy a képviselők nem tudnak betekinteni az iratokba.
A sajtótájékoztató után a bérbeadó céget is felkeresték a bizottsági tagok, de - mint Makai István az MTI-nek elmondta - ott is zárt ajtók fogadták őket.
Azzal kapcsolatban, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról nem született közgyűlési határozat, azt mondta: a testület "alternatív vizsgálóbizottságként" jött létre. "Igaz, hogy nincs rajta (...) az Országos Roma Önkormányzat kóserpecsétje", de mint képviselőknek joguk van a testület felállítani, joguk van az iratbetekintésre - fogalmazott.
A február 9-ére összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt rendkívüli ORÖ-közgyűlés után Vajda László, Lakatos Oszkár, Makai István és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot szándékoznak felállítani, amelynek feladata a visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése. Akkor azt közölték, hogy elsősorban a Híd a munka világába programot, azaz a szociális foglalkoztatási szövetkezetet szeretnék vizsgálni.
Hadházy Ákos LMP-s politikus a közelmúltban beszélt arról, hogy szerinte az ORÖ "a semmire" költött el 300 millió forintot a romák munkavállalását segítő forrásból. Kifejtette: a romák és a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását elősegíteni hivatott Híd a munka világába program 5 milliárd forintos keretösszegéből 600 millió segítené a roma kisebbséghez tartozók munkavállalását. A forrásból az ORÖ eddig 300 millió forintot költött el, amelynek felhasználását az ellenzéki politikus aggályosnak, kirívóan korrupciógyanúsnak ítélte.
Az ORÖ még aznap közleményben reagált Hadházy Ákos kijelentéseire. Azt írták, hogy a nyilatkozat téves információkon és abból levont hibás következtetéseken alapul. MTI