Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megdöbbentő! Vízhiány hatására hanggal sír a szomjazó fa

Vízhiány hatására a fákban egy olyan folyamat indul el, melyet hangjelenség kísér. A franciaországi INRA (francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet) kutatói laboratóriumi körülmények között rögzítették a szomjazó fa által kibocsátott ultrahangot.

 

letenye-erdo.jpg

 

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) xilém részéből hosszmetszetet készítettek, melyen a vízszállító csövek működés közben tanulmányozhatók voltak. Átlátszó hidrogélbe ágyazva (természetes körülményeket modellezve) mikroszkóp alatt vizsgálták e tracheákat, miközben a szárazság-stresszt a hidrogél víztartalmának csökkentésével hozták létre. Az élő növényi szövet optikai megfigyelésével (buborékok képződése) egyidejűleg az ultrahang kibocsátását is rögzítették.

A farész (xilém) szállító elemeiben zajlik a víz és a benne oldott tápanyag mozgása a növényben talajból a lombkorona irányába. A növényen átáramló vízoszlopot a párologtatás okozta szívóhatás tartja mozgásban. A folyadékoszlopot a vízmolekulák közötti kölcsönhatás tartja egyben.

Az akusztikus jelenség hátterében az áll, hogy szárazság okozta stresszhelyzetben a fák xilém részében megszakad a vízoszlop folytonossága, buborék, azaz embólia keletkezik. A folyadékoszlop megszakadásakor felszabaduló energia alakul át ilyenkor hanghullámmá.

A fák ultrahang-kibocsátásának mérése egy olyan roncsolásmentes vizsgálati módszerré fejleszthető, melynek segítségével felismerhetővé válhat, hogy mely növények szenvednek a vízhiánytól.

(Forrás: erdő-mező.hu. Fotó: Léránt János - Letenye)