Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Maximum napi 2 kiló medvehagymát lehet gyűjteni engedély nélkül!

Megkezdődött a medvehagyma-szezon, sokan indulnak az erdőkbe a manapság divatos és ízletes növényt gyűjteni. Azonban néhány dolgot nem árt tudni a medvehagyma gyűjtésről. Például ezeket:

medvehagyma-gyujtes.jpg

(Fotó: Wikipédia)

A medvehagyma gyűjtése nem tilos, azonban bizonyos feltételekhez kötött:

A  2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében az állami erdőkben mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – szedhet külön engedély nélkül. Ez a mennyiség 2 kg/fő/nap.

A szükséges engedélyekkel felvértezve már csak arra kell ügyelni, hogy a nagyon hasonló gyöngyvirág- vagy az őszi kikerics leveleivel ne keverjük össze, ugyanis mindkettő mérgező. A medvehagymát legkönnyebben erős fokhagyma illatáról ismerhetjük fel.

Medvehagyma gyűjtési engedélyt a területileg illetékes erdészeteknél lehet beszerezni.

A védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) bármilyen kis mennyiségben is, csak az illetékes természetvédelmi hatóság (Közép-, Nyugat-, és Észak-dunántúli Természetvédelmi és Környezetvédelmi Felügyelőség) és az erdőgazdálkodó külön engedélyével szedhető. Az engedélyek beszerzése a gyűjtő feladata.