Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.12

Magyar Gripenek fogtak el egy An-26-os orosz katonai szállítórepülőgépet

Megvolt az első elfogással járó éles riasztás a balti országok légtérrendészeti feladatait ellátó magyar kontingens szolgálatának kezdete óta.

 

magyar-gripen.jpg


A magyar Gripeneket 2015. szeptember 11-én, egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. Helyi idő szerint 18 óra 30 perc körül, követve a nemzetközi eljárásrendet sikeresen elfogták, és azonosították a riasztást okozó orosz An-26-os katonai szállítórepülőgépet a Balti-tenger felett.

 

A felszállást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el.

 

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében idén szeptembertől, négy hónapon keresztül Magyarország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét vezető nemzetként, Németországgal közösen NATO parancsnokság alatt. A misszióban több mint nyolcvan magyar katona és négy JAS-39 Gripen repülőgép vesz részt.

 

Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel. 2004-es NATO-csatlakozásuk óta a szövetséges országok garantálják légterük biztonságát, melyet a kollektív védelem jegyében, négyhónapos váltásokban végeznek.
Magyarország első alkalommal vesz részt a küldetésben, de vállalta, hogy 2019-ben ismét négy hónapot tölt Gripenjeivel a térségben.

(OS - Honvédelmi Minisztérium)