Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.27

Magasak a hazai lakásbérleti hozamok

A régión belül Budapesten a legjobb befektetés lakást kiadni, mivel itt hozza a legtöbbet a tulajdonosnak ez a befektetés. Ám az ingatlanpiac stabilitása szempontjából ez kevésbé jó hír - ez is kiderül a Deloitte aktuális, ezévi felméréséből.

Nagyon eltérőek Európán belül az ingatlan tulajdonosi, illetve bérlői szokások és viszonyok. Hazánk konzervatív abból a szempontból, hogy a legtöbben ragaszkodnak a saját otthonhoz, és amint lehetőség van rá, akár hitel igénybevételével , megvásárolják azt.

A külső támogatás szükséges is - és most rendkívül kedvezőek a lakáshitel lehetőségek - , mivel az önálló lakáshoz, házhoz való jutás önerőből európai viszonylatban idehaza eléggé nehéz.

 

lakas.jpg


Majdnem egy évtizedig kellene félretenni


Csak a cseheknek kell jelenleg többet dolgozniuk egy otthonért, mint a magyaroknak, ott 11 év teljes átlagfizetését meg kell takarítani egy közepes, 70 négyzetméteres lakásért. Nálunk 8 év munkájába kerül ez a két, két és fél szobás ingatlan.

Nem mindegy természetesen, hol keresünk otthont, mivel nagyon szegmentált az ingatlanpiac, még a fővároson belül is ‘ugrálnak’ az árak.

Emellett ami ma igaz, a jelenlegi viszonyok között lehet, hogy nem lesz igaz pár hónap múlva. Európán belül a közelmúltban szinte mindenhol kétszámjegyű emelkedés történt az ingatlanpiaci árak terén. Budapesten a Deloitte mérése szerint 2016-ban 15 százalékkal drágulnak az ingatlanok.


Még mindig mérsékeltek az árak


Ha megismerjük az európai fővárosok ingatlan árait, megértjük, a nekünk irritálóan magasnak tűnő árak mellett mégis miért jönnek hozzánk a befektetési vásárlók.

Magyarországon a négyzetméter átlagár 1140 euró, Budapesten jóval magasabb: 1480 euró/nm. Varsóban 1729 euró/nm, Prágában már 2368 euró/nm ugyanez.

És ezek még kimondottan szerény árak például az - egy év alatt 16 százalékkal drágult - párizsi árakhoz képest, ahol 12 374 euró a lakások négyzetméterára.

A csúcstartó a kontinensen hagyományosan London, ahol 16 538 euró ugyanez a négyzetméterre vetített értékesítési ár. Azaz több mint a tízszerese a mi fővárosi átlagárunknak.

A régióban nálunk éri meg több ok miatt is ingatlanba fektetni. A környező országban vágtatnak az árak, déli szomszédunk, Szlovénia például európai csúcstartó 26,5 százalékos növekedési ütemével.

A rekordnövekedés miatt tehát folyamatosan drágulnak a lakások és házak; emellett Magyarországon hozza Dánia után a legnagyobb profitot a lakáskiadás egész Európában. Igaz, a bérbeadás csak a nagyvárosokban, és főleg Budapesten lehet igen nyereséges. A piacon nagyobb a kereslet, mint a kínálat, különösen igaz ez a felsőoktatási évkezdetre.

A magas hozam azonban a szakembereknek azt mutatja, hogy a helyi ingatlanpiac kockázatos és kiszámíthatatlan. Ahol viszonylag alacsony a hozam, például Londonban, ott kiegyensúlyozottabbak a viszonyok.