Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.25

MADS gyakornoki program

A gyakornokoknak a gyakorlati idejük alatt lehetőségük van arra, hogy bizonyítsák rátermettségüket, megmutassák tanulékonyságukat és képességeiket. A vállalat eldöntheti a gyakornoki idő alatt, hogy szeretné-e a későbbiekben alkalmazni őket. Azért is érdemes gyakornokokkal együtt dolgozni, mert a munkatársak kompetenciáját úgy ismerhetik meg a legjobban a cégek, ha lehetőséget biztosítanak számukra és eközben vizsgálják a munkához való hozzáállásukat, munkabírásukat és alkalmazkodóképességüket.

gyakornoki-program.png

A gyakornokokban már a kezdetektől kialakulhat a cég iránti lojalitás, a szakterület iránti elhivatottság érzése. A gyakornokok elhivatottságot és ötleteket hozhatnak a céghez, tudásuk pedig biztosan a lehető legfrissebb. A vállalatnak nem kell fizetnie utánuk szociális, illetve szakképzési hozzájárulást sem. Bérük költségszámlaként jelenik meg, így nincs adminisztrációs és bérszámfejtési költség.

A programban részt vevő gyakornokok a legtöbb esetben végzős hallgatók. A 2013-ban elfogadott Kormányrendelet szerint a végzős hallgatók a diákigazolványuk érvényességéig vállalhatnak diákmunkákat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben a gyakornok márciusban elkezdi a munkát, október 31-ig dolgozhat gyakornokként. Ez alatt az idő alatt kiderül az is, hogy a későbbiekben alkalmas-e a feladat ellátására. A gyakornokok alkalmazásához nem kell mást tenni, mint kitölteni az ajánlatkérő kérdőívet . Ez után a kollégák 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ajánlatkérővel.

A Márton Áron Szakkollégium támogatásával 1999-ben alakult a MADS – MÁRTON ÁRON Iskolaszövetkezet (MADS), mint diákokat foglalkoztató, szövetkezeti formában működő gazdasági szervezet. 2005-ben ez a szervezet egy vérfrissítésen esett át, mely során alkalom nyílt a 21. század diákjainak és az információs társadalom üzleti szférájának igényeit ugyancsak latba venni, összeegyeztetni és az Iskolaszövetkezet profilját ezen szempontrendszer alapján alakítani. Közel 40 ezer fiatal 17-35 év közötti munkavállaló szerepel az adatbázisukban, több ezer tagjuk vett részt gyakornoki programjukban nappali tagozatos éveik alatt, így az Iskolaszövetkezetnek volt lehetősége felmérni készségeiket és képességeiket.