Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.02

Lézer- vagy tintasugaras nyomtató?

A mindennapi technológia

 

A 21. században magától értetődő, hogy különböző készülékek - mobiltelefon, számítógép, tabletgép vagy más műszaki cikk társaságát élvezzük, melyekre elengedhetetlenül szükségünk van a mindennapi munkafolyamatoknál. Ide tartoznak a nyomtatók is, amelyek nélkül nem végezhetnénk el napi teendőinket, így nemcsak a munkahelyünkön, hanem háztartásainkban is helyet kapnak.

Különböző típusú nyomtatók vannak, amelyek közül nyomtatási követelményeinknek megfelelően választhatunk. A kínálatban három alaptípus található meg: a mátrix-, a tintasugaras és a lézernyomtató. A legrégebbi típus a pontmátrix-nyomtató, melyet ma már csak néhány helyen használnak, pl. pénztárban. Az alacsony nyomtatási minőség és a magas zajszint miatt a legtöbb esetben nem találkozunk velük. Ezért csak olyan helyzetekben találják meg a felhasználásukat, ahol a nyomtatási minőség nem számít, és olyan egyszerű szöveg nyomtatásáról van szó, mint például a számviteli beszámoló.

 

nyomtato.jpg

 

A legnépszerűbb nyomtatási típus

 

A legelterjedtebb nyomtatófajták a tintasugaras nyomtatók. A tintasugaras nyomtató előnye a jó nyomtatási minőség és a viszonylag alacsony vételár. A nyomtatási minőséget befolyásolja a felhasznált papír minősége is. A tintasugaras nyomtató használható szöveges, grafikus dokumentumok és fényképek nyomtatására is.

A tintasugaras nyomtatók korábban jelentek meg a termékpiacon mint a lézernyomtatók, és nagyon népszerűek és kedveltek lettek a fogyasztók körében, mivel a pontmátrix nyomtatók már nem feleltek meg a kívánt követelményeknek és a vevők növekvő igényeinek. Ezeket fokozatosan helyettesítették tintasugaras nyomtatókkal, amelyeket főként háztartásokban használtak.

 

Melyiket válasszam?

 

Jelenleg a leggyakrabban a tintasugaras vagy lézernyomtató vásárlása között döntünk. Mindegyiküknek van jó és kevésbé jó oldala, előnye és hátránya. Melyek tehát a tintasugaras nyomtató előnyei, és fordítva, milyen okból ne vásároljuk meg?

A tintasugaras nyomtatók egyik legnagyobb előnye az alacsony vételár, az ilyen típusú nyomtatókat már 30 eurós darabáron meg lehet vásárolni. Egy másik pozitívum a kompakt formatervezés és főként a kiváló minőségű nyomtatás. Ezt különösen azok értékelik, akik gyakran nyomtatnak fényképeket, így szükségük van egy tintasugaras nyomtatóra. Ellentétben a lézernyomtatóval nincs szüksége "bemelegítésre", azonnal készen áll a nyomtatásra.

 

Természetesen ez a nyomtató is rendelkezik mínuszokkal, mint például a lassúbb nyomtatási sebesség és magas patronköltségek. Ha például olyan nyomtatót vásárolunk, amely csak két patront tartalmaz - egy feketét és egy színeset -, előfordulhat, hogy egy szín kifogyása miatt egy új patronszettet kell vásárolnunk.

Mi a helyzet a lézernyomtató esetében? Annak szintén megvannak a maga „rigolyái”, melyek hátráltathatnak valakit a vásárlásban. A lézernyomtató fő előnyei a sebesség, pontosság és gazdaságosság. Hátránya a tintasugaras nyomtatóhoz képest a magasabb vételár, ám ebben az esetben csupán egyszeri befektetésről van szó. A lézernyomtató "hiányossága" a fényképek nyomtatásának gyengébb minőségében mutatkozik meg.

Ha minden előnyét és hátrányát ismerjük, eldönthetjük, hogy milyen típusú nyomtatót választunk. Ez attól függ, milyen célból használjuk leggyakrabban a nyomtatót, és ehhez igazítjuk követelményeinket a nyomtató megvásárlásakor.