Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lakásfelújítások: Megtérül az áruk?

Az éppen ébredező lakáspiacon talán sokaknak megfordul a fejében, hogy régóta eladásra váró otthonuk akár magasabb áron is elkelhetne, ha felújítanák valamelyik helyiséget, de vajon melyek azok a felújítások, melyeknek valóban megtérül az áruk, és melyek azok, melyek sokkal többe kerülnek, mint amennyivel az ingatlan értékét növelik. Az Ingatlantájoló szakértői összegyűjtötték, melyek azok a felújítások, amelyekbe tényleg érdemes pénzt fektetnünk, és melyek azok, amelyekre nem érdemes költenünk.

 

ingatlantajolo.jpg


Kifizetődő felújítások


Konyhák


Egy régi, divatjamúlt konyhabútorral berendezett, korszerűtlen gépekkel felszerelt konyha felújítása, mindig kifizetődő befektetés, és jelentős mértékben növeli az ingatlan értékét, addig, amíg a felújítás, csak a bútor, a gépek és a burkolatok cseréjét érinti. Egy annyira nagymértékű konyhafelújítás, melyben már falakat kell kiütnünk, vagy esetleg a vízhálózathoz is hozzá kell nyúlnunk, azonban már annyira nagy kiadással járhat, mely nem biztos, hogy teljes egészében megtérül.
Mielőtt tehát hozzáfognál egy konyhafelújításhoz, gondold végig, hogy csak azért szeretnéd felújítani a konyhát, hogy a lakásod értékét növeld, vagy fontos számodra az is, hogy egy ízlésednek és igényednek megfelelő konyhát alakíts ki otthonodban. Ha azonban az ízlésednek megfelelő konyha nagyon egyedi, akkor nem biztos, hogy másoknak is tetszeni fog, ezért igyekezz megtalálni az arany középutat egy az egyedi ízlésednek megfelelő, ugyanakkor másoknak is tetsző, az ingatlan értékét növelő beruházás között.


Számít a külső!


Talán nem gondolnád, de igenis sokat nyom a latban egy háznak a külső megjelenése. A potenciális vevők ezt látják meg először, márpedig az első benyomás ingatlan eladásnál is sokat számít. Egy rendezett kert, udvar, bejárat már önmagában sokat segít abban, hogy könnyebben el tudd adni otthonodat, de egy külső festés, egy új kerítés, kapu, vagy a régi újrafestése, az ablakok kicserélése, esetleg a bejárati ajtó cseréje mindenképp megtérülő beruházás.


Fürdőszobák


Legalább annyira fontosak, mint a konyhák, a vevők számára ugyanis a konyha és a fürdőszoba állapota az elsődleges egy lakásban, hiszen egy szobát könnyen felújíthatnak egy festéssel, de ha még költözködés előtt kell a konyhát vagy a fürdőszobát felújítaniuk az jelentős plusz költség számukra a vételáron felül.
Azonban itt is figyelnünk kell arra, hogy a felújítás, milyen mértékben érinti a helyiséget, egy nagyobb felújítás ugyanis, melynek során falakat szeretnénk áthelyezni, vagy a vízvezetéket más irányban elvezetni, már nem feltétlenül térül meg, csakúgy, mint a konyhák esetében.


Felújítások, melyekbe nem érdemes pénzt fektetni
 

Gyerekszobák


A gyerekszobák azok a helyiségek, amelyeket nem éri meg felújítani, ha a házunk értékét szeretnénk növelni. A potenciális vásárlóknak ugyanis nem biztos, hogy van gyermekük, vagy ha van, nem biztos, hogy pont olyan szobát szeretne, mint a mi csemeténk.


Meglévő extrák elbontása


Medencével együtt vásároltad a házat, de sosem használod, mert sok gonddal jár a karbantartása? Kiépítetted a központi fűtést és a kandallót is, de csak gázzal fűtesz? A már meglévő extrákat akkor sem szabad elbontani, megszüntetni, ha nem használod őket, mert a potenciális vevők szemében érték lehet, és növelik az ingatlan értékét, arról nem is beszélve, hogy a bontás maga mennyi plusz költséggel jár. Ha pedig azért szeretnél egy meglévő extrát elbontani, mert valami mást akarsz kialakítani a helyén, akkor is inkább érdemes az új dolognak másik helyet keresni.


Mindezeket nem azért gyűjtöttük össze, hogy elriasszunk egy régóta tervezett felújítástól, hanem azért, hogy végiggondolhasd, vajon megtérül-e a tervezett felújítás és növeli-e az otthonod értékét. Ha a felújítással nem az az elsődleges célod, hogy ingatlanod értékét növeld, hanem más okból van szükséged rá, akkor ne zárkózz el előle, vágj bele nyugodtan, hogy otthonod szebb, korszerűbb és kényelmesebb legyen.
Szerző: Gál Erika – Ingatlantájoló.hu