Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.23

Közel 9 ezren fagytak halálra a rendszerváltás óta

Az őszi hideg beállta óta tizenegyen szenvedtek fagyhalált Magyarországon – tudatta a Magyar Szociális Fórum még november 3-án. (Azóta az elhunytak száma sajnos tovább emelkedett.)

Az áldozatok többsége saját fűtetlen otthonában hűlt ki, illetve kórházba szállítása közben, vagy bekerülése után halt meg, kisebb részük pedig a szabad ég alatt – tájékoztatott az emberjogi fórum, mely évről-évre figyelemmel kíséri a tömeges pusztulást.

Az MSZF áprilisi kimutatása szerint 2019-2020 telén 175-en fagytak meg. Összehasonlításul közölte a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatát is, miszerint 2019-ben, egész évben 193-an vesztették életüket a „túlságosan nagy hideg hatásai” következtében.

A Szociális Fórum szerint közel 9 ezren fagytak halálra a rendszerváltás óta.

A tömeges életvesztés fő okát a tömeges kilakoltatások miatt keletkezett hajléktalanságban, a szociális bérlakások hiányában, az egészségügyi és a szociális gondoskodás, főleg az idős, elesett emberekkel való gondoskodás elhanyagolásában jelölte meg.

fagyhalal.jpg

A megfagyott lány hihetetlen története

A 19 éves Jean Hilliard egy téli estén barátjától hazafelé tartva lecsúszott az útról és elakadt kocsijával. Rosszul emlékezett, mert azt hitte egyik ismerősük háza a közelben van, ezért gyalog vágott neki az útnak. -20 celsius fok alatti hőmérsékletben, jeges szélben 3 órát gyalogolt kabát nélkül és a ház előtti felhajtón végül összeesett.