Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.29

Közel 50 menekültet vittek kórházba hasmenéssel, lázzal

A kedd éjjel a budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitt ötven külföldi állampolgár közül kettőt kezelnek, állapotuk nem súlyos - közölte az intézmény orvos igazgatója szerdán az MTI megkeresésére.

 

menekultek-jarvany-1.jpg

 

Müller Péter tájékoztatása szerint kedden 22 órakor az Országos Mentőszolgálat a rendőrség kíséretében 50 külföldi állampolgárt vitt be az egyesített intézmény Szent László Kórház telephelyére, feltételezett - hasmenést, lázat okozó - fertőző betegség gyanúja miatt. Ambuláns szakorvosi vizsgálatot követően egy felnőttet és egy gyermeket vettek fel hasmenés miatt, kivizsgálásuk és kezelésük folyamatban van, állapotuk nem súlyos.

A további 48 ember tünet- és panaszmentes, ők nem igényeltek kórházi felvételt és kezelést - fűzte hozzá.
A közlés szerint Budapest Főváros Kormányhivatala népegészségügyi főosztályának megtették a szükséges bejelentést.
A Migration Aid nevű civil kezdeményezés szerda hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedd késő este ismeretlen fertőzés miatt több menedékkérőt kórházba vittek a Nyugati pályaudvarról. A szervezet 56 emberről írt.

 

menekultek-jarvany-2.jpg

 

A civil önkéntesek hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak, ezek tagjait a mentőszolgálat kórházba vitte a Budapesti Közlekedési Központ bevonásával, busszal. A vizsgálat után az egészséges embereket a rendőrség visszavitte a pályaudvarhoz, ahol időközben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fertőtlenítette az érintett területeket. A szervezet jelezte, hogy a teljes eljárás zökkenőmentesen, békésen zajlott le.

A Migration Aid közleménye szerint a fertőzés pontos eredete ismeretlen, a kórokozót csak a tenyésztés eredménye alapján lehet meghatározni, ami néhány napot igénybe vesz.
A közlemény arra is kitért, hogy a buszt rendőri kíséret vezette fel a kórházig. Ezzel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata azt közölte az MTI-vel, hogy az Országos Mentőszolgálat rendőri segítséget kért kedd este a VI. kerületi Eiffel térre, külföldiek kórházba kíséréséhez.
(Fotók: MTI - Mihádák Zoltán)