Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.10

Koronavírus: számolni kell a járvány terjedésével

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától - hangsúlyozta a szervezet ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs keddi budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor kérte az iskolákat és az óvodákat, hogy ne szervezzenek ünnepi programokat, továbbá, hogy a hatvanévesnél idősebbek lehetőség szerint kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömegbe.  Az Olaszországból hazaérkezőktől pedig azt kérik, hogy koronavírus-tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába. Az egyéni felelősség ezekben az esetekben is nagyon fontos - emelte ki.

koronavirus-letenyei-hatar-1.jpg

(Koronavírus ellenőrzésre készül egy mentőápoló a letenyei horvát-magyar határon. Fotó: MTI/Varga György)

Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket - ismertette, hozzátéve: ez testhőmérséklet-mérést és kikérdezést jelent. Aki tüneteket mutat, azt kórházba viszik.

Közölte, hogy elkészült a sportrendezvényekkel kapcsolatban az operatív törzs ajánlása, amelyről a kormány fog dönteni.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a koronavírus elleni védekezés eljárásrendje eddig négyszer módosult, de a nemzetközi szervezetek további változtatást helyeztek kilátásba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) várhatóan éppen most változtat az eljárásrenden, és azt követve a magyar hatóságok is ezt teszik. Valószínűleg változni fog az a nemzetközi szakmai ajánlás is, hogy kinél végezzenek laborvizsgálatot" - tette hozzá.

koronavirus-magyarorszag-2020.jpg

A tisztifőorvos március 8-ától elrendelte kórházakat és időseket gondozó intézmények látogatási tilalmát. A kórházlátogatásokkal kapcsolatban elmondta, ezekben az esetekben is vannak kivételek. Példaként említette, hogy a súlyos állapotú, önmagát ellátni nem képes beteg melletti tartózkodás megengedett. Kiskorú mellett ott lehet az egyik szülő, és a szülő nő mellett is jelen lehet egy általa kiválasztott személy. Ezekben az esetekben azonban gondoskodni kell az egyéni védelemről - tette hozzá.

Müller Cecília arra kérte a hozzátartozókat, járjanak el felelősen a hozzátartozók felkeresésekor. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az idős emberekre nézve különösen veszélyes az új koronavírus, ezért kell különös körültekintés a látogatáskor.

A szociális intézményekről szólva hangsúlyozta, a látogatási tilalom nem karantén, de ilyenkor a látogatás nem ajánlott, az intézményt pedig el is hagyhatják az ott lakók el is hagyhatják.
Müller Cecília megerősítette, hogy a Szent László kórházban  tizenhat egészségügyi dolgozó van karanténban, valamennyiüknek negatív az első laborvizsgálata. Elmondta azt is, hogy 1600 lélegeztetőgép van az országban, ezt már korábban felmérték.

Lakatos Tibor közölte, a kormány több mint nyolcmilliárd forintot különített el a fertőzés elleni védekezésre, ez elsősorban a gyógyítást, a járvány megelőzését szolgáló intézkedéseket szolgálja.
Kitért arra is, hogy az operatív törzs ülésén felmerült az iskolai korlátozások köre, amint erre szükség lesz, ezt az intézkedést is meghozzák.

Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy "még bőven számolnunk kell" Európában a járvány terjedésével.
Magyarországon 12 az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma. Karanténban a kedd délutáni kormányzati adatok szerint 67 ember van, a szakemberek 531 mintavételt végeztek el eddig. MTI