Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.27

Kölcsönt már minimális bérre is kaphat a bankoktól

2017 évben a minimálbér megemelkedett bruttó 110 000 Ft-ra így a kölcsön felvétel is kicsit könnyebbé válhat. A mininálbéres kölcsönfelvételnél eddig is mindig igazolni kellett a bevételünket, ez ezután sem fog változni. A bankok ebben az évben is kérik minimum a minimálbér igazolását azoktól az ügyfelektől, akik kölcsönt szeretnének felvenni. Az igazolt jövedelem a minimálbér mellett lehet mé öregségi nyugdíj, véglegesített járadék és még hosszan sorolhatnánk. A lényeg a bruttó 110 000 Ft-os határ elérése.

 

kolcson-minimal-berre.jpg

 

A kölcsön mekkora hitel felvételét teszi lehetővé?

A hitelfelvételnél a bankok alaposan ellenőrzik az ügyfél terhelhetőségét, azaz ellenőrzik, hogy mekkora fix havi kiadásai vannak. Ezt az úgynevezett JTM segítségével határozzák meg, amely nem más, mint a jövedelemarányos törlesztési mutató. A bankok 400 000 Ft alatt 50%-ig engedik maximum a jövedelem terhelését. Az e fölötti összeg számunkra most nem fontos, mivel minimálbérről beszélünk. A felvehető hitel összegével tehát így érdemes kalkulálni. Ezt mindenki nagyjából ki tudja számolni, hiszen tisztában van a saját jövedelmi helyzetével és azzal is, hogy mekkora összeggel terhelt már ez a jövedelem havi szinten. A kölcsön összege ezek után már könnyedén kikalkulálható.

 

A bankok azonban más jövedelmet is el szoktak fogadni. Ezeket kiegészítő jövedelemnek hívják. Ilyen például a vállalkozói jövedelem, vagy ha igazolni tudjuk, hogy külföldön mekkora a munkabérünk, illetve a nyugdíj is ide tartozik. A kölcsön felvételekor ezek a kiegészítő jövedelmek is jól jöhetnek. A vállalkozók minden esetben a NAV által kiállított igazolással tudják igazolni a jövedelmüket, míg az egyéb bevételeket egy bankszámlakivonattal is le lehet igazolni. Ide tartozik még a gyerektartás és a gyes, a gyed vagy a cafeteria kifizetések és a különféle bónuszok is.

 

Ezeket is mutassuk be az ügyintézőnek, ha tehetjük, hiszen akkor a hitelelbírálás során már előnyt élvezünk és a bank is megbízhatóbb ügyfélnek tart minket. Természetesen minden bank más és más elbírálást alkalmaz, de ezekkel a plusz jövedelmekkel a helyzetünket nem ronthatjuk, sőt.

A kölcsön felvételéhez minden esetben a hivatalos dokumentumokat is csatolni kell. Ilyen a személyi igazolvány másolata, a lakcímkártya, a nyugdíjas szelvény vagy a bankszámlakivonat, a lakcímkártya.

 

Tudni kell, hogy Magyarországon élőknek adnak a hazai bankok kölcsönt és mindenképpen fontos a 18 éves életkor betöltése is. Azt is nézni fogják, hogy a KHR-ben szerepel-e az ügyfél, hiszen akinek tartozása van, az biztosan elutasításban részesül. Az elmúlt évek alatt sokat szigorodtak a szabályok, hiszen nagyon sokan fizetésképtelenek lettek, így a bankok is sokkal óvatosabban kezelik a hitelkihelyezéseiket.

 

A kölcsön feltérképezésekor érdemes az interneten egy előkalkulációt végezni, amelyet a bankkalkulator.hu oldal segítségével is azonnal megtehetünk. Ezen az oldalon percek alatt kiderül, hogy mennyire vagyunk hitelképesek és mekkora összegű kölcsönt tudunk felvenni. Az oldalon egyszerre több bank ajánlata közül is szemezgethetünk, így egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy 1 hónapon keresztül csak a bankokat járjuk az ajánlatokat bekérni. Az oldalon még arra is lehetőség van, hogy a bankok visszahívjanak bennünket, így még a telefonszámla is karcsúbb lesz, mint ha saját magunk kezdünk el intézkedni.