Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.30

Kölcsön alacsony jövedelemnél

Sokan tudják, hogy ha valaki stabil többszázezres bevétellel rendelkezik, akkor azt tárt karokkal fogadják a bankok hitelfelvétel esetén. A szolgáltatók előnyös konstrukciókkal - például kamatkedvezménnyel - csábítják az ehhez hasonló ügyfeleket.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb bevétellel nem fogunk hitelt kapni, és nem számíthatunk elfogadható kondíciókra, vagyis nem kapjuk meg a kölcsönt jó áron.

 

kolcson.jpg

 

Már a kispénzűekre is szabtak konstrukciókat

 

A bankok a kisebb jövedelmű ügyfeleknek is tartogatnak kifizetődő ajánlatokat.  A legfontosabb, mint minden pénzügyi terméknél, hogy hasonlítsuk össze az ajánlatokat, és válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelő hitellehetőséget.

Van néhány bank, ahol nem nyújtanak kölcsönt egy jövedelmi szint alatt, de erősen különböznek az ajánlatok pénzintézetenként. Ezért érdemes alaposan körüljárni a lehetőségeket, mielőtt döntenénk. A neten fellelhető, hiteleket összehasonlító kalkulátorok erre kitűnő megoldást jelentenek, de ezekből is érdemes minél többet kipróbálni.
Ne kapkodjuk el a felkészülést, mert egy rossz döntés hosszú évekre kihathat; ez egy kis figyelemmel megelőzhető.  Tervezzük meg azt is alaposan, mekkora összegre van szükségünk! Ha nagyon bizonytalanok vagyok, akár egy tanácsadó céget is felkérhetünk a megfelelőt termék kiválasztására.

 

A hitelmúltunk is számít

 

Hogy kezdjünk hitelt keresni? Fontos “nulladik körben” annak utánanéznünk, főleg ha zűrösek voltak a múltban az anyagi ügyeink, és nem stabil a pénzügyi hátterünk, vehetünk-e fel hitelt.
Érdemes megtudnunk, nem vagyunk-e a negatív KHR vagy BAR listán, mielőtt benyújtunk egy igénylést. Ha korábban nem fizettünk vissza bármelyik pénzintézetnél egy hitelt, akadozott a visszafizetés, vagy bankkártya visszaélési ügyünk volt - pár példa a lehetőségek közül -, akkor akár tiltólistán is lehetünk.
Megfelelünk-e minden más feltételnek? Ezek az alábbiak: 18 év feletti kor, cselekvőképesség, és igen sok esetben életbiztosítás megléte.
Ezek mellé sorolódik be a megfelelő jövedelem, ami termékenként változik.

Amennyiben nincs negatív hitelmúltunk, ami befolyásolná a kölcsönfelvételt, és kipipáljuk az alapfeltételeket, kalkulátorok segítségével, ha beállítjuk a jövedelmünket, máris az összes ajánlatot egyben látjuk.

 

Mit kell ehhez tudnunk?

 

Tisztában kell azzal lennünk, mit tekintenek a bankok jövedelemnek, azaz mit fogadnak el alapnak a hitelfelvételhez, és mit nem - ezeket részletesen a bankok weboldalain is megtaláljuk.
Pár alapvető tudnivaló: jövedelemnek elsősorban azt fogadja el a pénzintézet, ami munkabérből származik, és igazolni is tudjuk, de nem kell munkabérrel rendelkezünk. Aktív és passzív típusokba sorolják a bankok a bevétel típusokat, és érdemes minél többet becsatolnunk a “profilunkba”, mert minél magasabb igazolt havi bevételt érünk el, annál szebb jövő áll előttünk a hitelfelvétel tekintetében. Például ha kapunk túlórapénzt, azt is érdemes hozzátenni a jövedelmünkhöz.

Kaphatunk akár 68 ezer forintos, illetve 70 ezres havi jövedelem mellett is hitelt a hazai piacon, ám feltétel, hogy az adott banknál nyissunk számlát, és oda érkezzen a pénz. Személyi kölcsönt 100 000 forintos nettó fizetéssel több banknál is igényelhetünk.

Mire érdemes odafigyelni?
Fix kamatot válasszunk, azaz ne tegyük ki magunkat annak, hogy hirtelen emelkedni kezd a kamat. Az ajánlatok többsége egyébként ezt biztosítja.
Emellett ideális kb. egy éves futamidőre felvenni a hitelt - ami legyen reálisan törleszthető összeg, ez igen fontos - , hogy ne adósodjunk el hosszú időre.