Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.19

Kis méretű stupek az eredményes ragadozó halas horgászathoz

A kis méretű stupek habár első ránézésre furcsa választásnak tűnhet, nagyon is meglehet a létjogosultsága a ragadozó halas horgászataink során. A cikkben azt is megmutatjuk, miben rejlik az eredményessége.

Rávilágítunk tehát a stupekes horgászat hatékonyságának nyitjára, egyúttal a felszereléssel kapcsolatos elvárásokról is szót ejtünk. Remélhetőleg az írás segítséget jelent majd a minél sikeresebb horgászatokhoz.

 

horgaszat-stupek.jpg

 

Pontosan milyen szerepet tölt be a stupek a ragadozó halas horgászatoknál?

 

A stupek használata elsősorban a harcsázásnál kerül előtérbe. Amikor harcsára szeretnénk eredményesen horgászni, sokszor nehezítő körülményt jelent a csalihal vízfelszín közeli felkínálása a sekély, sokszor akadós mederben.

A stupek pontosan ezt a problémát segít áthidalni. Kifejezetten nagy felhajtó erővel bíró kellékről van ugyanis szó, amit a szerelékünkre erősítve nem fogja hagyni, hogy a csalihal a mélyben maradjon észrevétlenül.

Vagyis a csali pontosan abban a víztartományban kelleti majd magát, ahol a legjobb esélyünk van kapást kicsikarni, jelentősen megnövelve így a sikeres horgászatunk esélyét.

 

Ezért lehet indokolt a kisebb méretű stupek alkalmazása

 

Amikor a stupek szóba kerül, mint a harcsahorgászathoz használt kiegészítő eszköz, rendszerint nagyobb méretű darabok jutnak az eszünkbe. Sokszor kész akrobatamutatványnak számít például bejuttatni a komplett szereléket a horgászhelyre.

A kisebb méretű stupek viszont akkor lehet indokolt választás, hogyha valamelyest finomítani szeretnénk a végszerelékünkön. Ezt egyaránt indokolhatja a halak várható kisebb mérete, a finnyásabb, gyengébb kapókedv vagy akár a felszerelésünk finomsága.

Szóval bőségesen akad olyan forgatókönyv, amikor érdemes lehet a kisebb stupek alkalmazásában gondolkodni. Az elsődleges cél ugyanis egyértelműen az, hogy minél nagyobb eséllyel tudjunk kapást kicsikarni az éppen arrafelé ólálkodó bajuszos ragadozókból.

 

Milyen felszerelésigénye lehet még pluszban ennek a fajta horgászatnak?

 

Ragadozó halas horgászatról, azon belül is kifejezetten nagyhalas történetről van szó. Képletesen fogalmazva itt bizony nem babra megy a játék. Habár a kisebb stupek jelenthet némi enyhítést, azért nem feltétlenül kell túlzásba vinni a finomkodást.

Amikor stupek alkalmazásával szeretnénk harcsát vagy egyéb ragadozót fogni, erős horgászbotra, megbízható orsóra és persze elnyűhetetlen zsinórra van szükségünk. Csakis így lesz esélyünk arra, hogy a megakasztott halat partra is tereljük.

Arra ugyanis nem árt előre felkészülni, hogy a megakasztást követően a hal irgalmatlan erővel fog védekezni, betörve egyből az akadók környékére. A felszerelésnek bírnia kell a terhelést, máskülönben esélytelenek leszünk a hallal szemben.