Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.23

Kinek és miért lehet szüksége vágásbiztos nadrágra?

Ha a televízióban egy műveltségi vetélkedőben feltennék a kérdést, hogy milyen munkákhoz kell vágásbiztos nadrágot hordani, gyanítom, hogy a legtöbb laikusnak kapásból a hentes szakma jutna az eszébe.

 

Aki azonban már látott működés közben láncfűrészt, az pontosan tudja, hogy míg a két tevékenység közül az előbbi esetén megfelelő védelmet tud nyújtani egy erre a célra rendszeresített kötény, addig annak, aki láncfűrésszel dolgozik, elengedhetetlen egy speciális, kifejezetten a motoros fűrész okozta sérülések megakadályozására kifejlesztett vágásbiztos ruházat. 

 

 

 

vagasbiztos-ruhazat.jpg

 

 

Kinek?

 

Vágásnak ellenálló nadrágra gyakorlatilag mindenkinek szüksége van, aki láncfűrésszel dolgozik. A munkahelyeken a munkavédelmi előírások egyértelműen szabályozzák azokat a helyzeteket, amikor a védőfelszerelésnek kifejezetten vágásbiztosnak kell lennie. 

 

Ugyanakkor láncfűrészt nem csak profik használnak, hanem laikusok is. A profi és a laikus között pedig van egy óriási különbség, ez pedig az, hogy míg előbbi tudja, hogy vágásbiztos nadrágot kell hordania munka közben, addig utóbbi ezzel nem igazán foglalkozik a ház körüli munkák során.

 

Ha Ön biztos akar lenni abban, hogy bármilyen apró tévedés, pillanatnyi figyelmetlenség vagy műszaki hiba miatt sem kell majd súlyos, akár életveszélyes sérüléstől tartania, mindenképpen javasoljuk egy vágásbiztos nadrág beszerzését.

 

Miért?

 

Tavasszal beindulnak az erdei és a kerti munkák, így ez az időszak sajnos a láncfűrésszel okozott balesetek csúcsidőszaka is. Sajnálatos módon - mivel képzettséghez nem kötött - otthoni használatra bárki vásárolhat és használhat motoros fűrészt, aki kellően elszánt és úgy érzi, képes lesz megbirkózni a feladattal.

 

Láncfűrésszel dolgozni azonban cseppet sem veszélytelen tevékenység, de megfelelő minőségű védőfelszerelés használatával a sérülések esélye szinte minimálisra csökkenthető. 

 

Hogyan?

 

Maga a vágásbiztos nadrág “működési elve” az anyag belsejébe varrt speciális szálakon alapszik. Ezek a szálak - abban az esetben, ha a fűrész fogazata elkapja a nadrág anyagát - a vágás helyén keletkező lyukon keresztül szinte kiszabadulnak és feltekerednek a láncra, így állítva meg azt a másodperc törtrésze alatt. Gyakorlatilag belegabalyodnak a fűrész fogai közé, megakadályozva, hogy a lánc a húsba hatolhasson. Ezek a különleges szálak 20 m/s sebességig biztosítják, hogy baleset esetén blokkolják a láncot.

 

A szálakat a motoros fűrész bekapja, behúzza és feltekeri, majd bejutnak a lánc alá is, feltöltik a hornyot, mely így megakad és leáll, megóvva a használó testi épségét, sőt sokszor az életét is. A szálak a fűrészben kárt nem okoznak, egyszerűen szét kell szedni a gépet és kipucolni. 

 

+1 érv a vágásbiztos nadrág mellett

 

Általános tévhit ma már, hogy egy biztonsági védőfelszerelés biztosan meleg és nem szellőzik. A folyamatos fejlesztéseknek és innovatív ötleteknek hála nagyon komoly fejlődésen mentek keresztül ezek a termékek, melyeknél ma már elvárás a kényelem és a praktikus funkciók megléte is. Ennek köszönhetően egy vágásnak ellenálló nadrág ma már nemcsak védi Önt, de kellemes, jól szellőző és kiváló vízlepergető tulajdonságokkal éppúgy rendelkezik.