Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.17

Kincset érhetnek a régi órák és festmények

A koronavírus-járvány okozta anyagi kilátástalanságban a hazai műkincspiac remek lehetőségekkel kecsegtet, hiszen a dédnagypapától örökölt antik karóra és a nagymama falán lógó festmények akár igazi vagyont is érhetnek. Azonban mielőtt pénzzé tennénk a hagyatékokat, érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk.

Az idő pénz

Rohanó világunkban sokszor feledésbe merülnek az igazi értékek, pedig egy-egy kakukkos óra, állóóra vagy zsebóra igazi vagyontárgyaknak számítanak. Noha ma már modernebb eszközökkel helyettesítjük a régi ketyegőket, viszont az elődeink dédelgetve őrzött ingóságai a fiatalabb generációkat is meglephetik. Egy óra felvásárlás során értékbecslő segítségével keresztkérdések nélkül állapíttathatjuk meg az időmérők valódi értékét, majd akár busás összeg fejében válhatunk meg tőlük. Az értékesítésre általában nem kell sokat várni, hiszen a gyűjtők folyamatosan újabb és újabb darabok kutatnak.

antik-ora-festmeny-felvasarlas.jpeg

Nézzünk más szemmel a festményekre!

A 20. század eseményei jelentősen felforgatták a hazai műkincspiacot. A világháborúk során számos kastélyt és palotát tettek a földdel egyenlővé. A felbecsülhetetlen értékű fosztogatások mai napig éreztetik hatásukat. Ezért is lehet az, hogy egy-egy elveszettnek hitt festmény a mai napig különféle érdekes helyekről, padlásokról, pincékből kerülnek elő. Ennek tudatában fürkésző kérdés lehet, vajon kinek a keze munkáját dicséri a nagymama falán lévő alkotás, hogyan kerülhetett a család tulajdonába, és mennyit is érhet pontosan a mű. Gyorsan választ kaphatunk a fenti kérdésekre egy szakértő által folytatott festmény felvásárlás során. A festménybecsüs pontos értékbecslést készít, majd eldönthetjük, mi legyen a festmény sorsa.

Általánosságban elmondható, hogy ha régiségek értékesítésére adtuk a fejünket, akkor nagyon fontos, hogy csakis megbízható hozzáértőt keressünk fel. A szakértők többsége ingyenes értékbecslést kínál, amelynek köszönhetően eldönthetjük, hogy eladjuk vagy megtartjuk az értékeinket.