Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.03

Két fiatal felgyújtotta a kemenessömjéni templomot

Két fiatal még szombatra virradó éjszaka tüzet okozott a kemenessömjéni templomban, a karzaton, az orgona mellett - írta meg szombaton a vaol.hu.
Kurucz Attila polgármestert - aki a templom sekrestyése is - péntekről szombatra virradóra, éjfél után azzal riasztották a falubeliek, hogy világosság van a templomban, ahol két fiatalembert találtak - írták.
Egy fémből készült - rácsos - és egy fából készült ajtót kellett feltörniük az elkövetőknek, hogy bejussanak.
A két éve kilencmillió forintért vásárolt orgona teljesen kiégett.

kemenessomjen-templom-tuz.jpg

(A kilencmilliós orgona teljesen kiégett. Fotó: Hegyes Tibor - Facebook)

Az elkövetők közül egyikük helybeli, akit kérdőre vontak, de nem tudta megindokolni a tettét - írták.
A tűzoltók eloltották a tüzet, de a templomot belül újra kell festeni, a falak kormosak lettek.
Németh Zoltán plébános a lapnak azt mondta, hogy vasárnap megtartották a szentmisét, ehhez viszont előbb a templomot ki kellett szellőztetni, és a felindult híveket is meg kellett nyugtatni.
A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége szombat este a távirati irodához eljuttatott közleményében fejezte ki megdöbbenését és szomorúságát amiatt, hogy a Vas megyei községben a két férfi felgyújtotta a templomot.
Bogárdi Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál, az egyház zsinatának világi elnöke közleményükben úgy fogalmaztak: "Hálát adunk Istennek, hogy a tűz nem követelt emberéletet, ugyanakkor sajnáljuk a közösséget ért lelki megrázkódtatást és anyagi kárt". MTI