Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.27

Keresztet vethetünk az akácmézre és az eperszezonra

Országszerte jelentős károkat okoztak a mezőgazdaságban az elmúlt napok heves esőzései. A Kecel környéki jégesők miatt egyenesen drámai helyzetről számolnak be a gazdák.

 

eper.jpg

 

A rendkívül párás időben a gombabetegségek is veszélyeztetik a termést: az eperföldeken máris nagy erőkkel próbálják megfékezni a zöldrothadást. Az akácvirágzás dandárját is elmosta az eső.

 

Bár a károkat még csak most összesítik, biztosan nem fognak jó szívvel emlékezni a magyar gyümölcstermesztők az idei pünkösdi hosszú hétvégére. A jeles napok előtt és alatt véget nem érő esők öntözték a földeket, amit helyenként viharok, sőt jégesők kísértek.

 

„Tavasz végére már minden gyümölcsféle jócskán növekedésnek indult, így nehéz olyan területet találni, amit nem sújt a csapadékos időjárás” – mondta el a Helyi Híradók kérdésére Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Gyümölcstermelői Főbizottságának elnöke.

 

A jégverés a legnagyobb károkat Bács-Kiskunban, az "Arany Háromszögben", a Kecel-Soltvadkert-Kiskőrös alkotta háromszögben és Szabolcs-Szatmár megye keleti részén, Csenger, valamint a szomszédos Szatmárnémeti térségében okozta.

 

A szakember szerint a legnagyobb veszteséget a meggy-, az alma-, és a szilvatermesztők szenvedték el. (Via: hirado.hu)