Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.13

Képalkotó vizsgálatok a Halász Klinikán

A megfelelő fogászati kezelések nélkülözhetetlen részét képzik a képalkotó vizsgálatok, kiemelve a CT és a röntgengépeket. Általuk olyan információkat ismerhetnek meg a szakorvosok, melyek döntően befolyásolják a kezelés menetét és milyenségét. 

Rendkívül fontos az említett berendezések segítsége az implantáció során vagy a fogágybetegségek felismerésénél és kezelésénél.

 

fogpotlas.jpeg

 

CT vizsgálatok

 

A Computer Tomográf, ismert nevén CT berendezéssel végezhetőek olyan vizsgálatok, melyekkel megfelelően lehetséges vizsgálni az állcsontok állapotát. Olyan – más eszközökkel láthatatlan – elváltozások fedezhetőek fel a CT gépek által, amelyek ismerete a tervezett kezelés vagy beavatkozás alkalmával nélkülözhetetlen. A minőségi és tartós eredmények érdekében a gépek használata elengedhetetlen.

A Halász Klinikán 2009 óta végznek CT vizsgálatokat, majd 2019-ben egy modern háromdimenziós képalkotásra alkalmas CT berendezésre cserélték régi készüléküket. Ennek köszönhetően kiváló felbontású és részletgazdag analízist tudnak végezni. A vizsgálat során a szakorvos a látottak alapján tudja mérlegelni, hogy milyen lehetőségei vannak a páciensnek a fogpótlásra. 

 

Röntgen alkalmazása

 

A röntgenkészülékek alkalmazásának a CT berendezések mellett is fontos szerepe van a fogászatban. Elsősorban kisebb jelentőségű analízisre használatosak. Fertőzések, tályogok vagy akár kisebb ciszták azonosítására alkalmas.

Fontos megemlíteni, hogy a röntgenvizsgálat biztonságos, mivel csekély sugárdózis terhelést jelentenek, amely a szervezetre semmilyen veszélyt nem rejt, ennek ellenére várandósoknak nem ajánlott.

A röntgenfelvételek elkészítéséhez a Klinikán 4 darab, a kis sugárdózis ellenére kiváló minőségű és felbontású intraorális készüléket használnak. A vizsgálat során a film a páciens szájában, a sugárforrás pedig azon kívül helyezkedik el. 

A képalkotó vizsgálatok alkalmazása a fogbeültetés megtervezése és végrehajtása során nélkülözhetetlen információkkal szolgál. A fogpótlásnak különböző módszerei és lehetőségei vannak, attól függően, hogy egészségi állapotunk vagy szakorvosunk javaslata alapján melyik a legjobb megoldás. A lehetőségek közé tartozik a hagyományos csontpótlással járó implantáció beültetése mellett a Halász Klinikán az All-on-4 fogpótlás módszere is.

Mindegyik módszer kivitelezéséhez és a lehetséges opciók közül a döntés meghozatalához szükségünk lesz a képalkotó vizsgálatok eredményére, mely azokra a csekély, jelentéktelennek tűnő elváltozásra is felhívja a figyelmet, mely kardinális lehet egy ilyen fontos kérdés kapcsán. Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy a különböző betegségek feltárásában is nagy jelentősége van.