Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.15

Kell-e félni a műanyag ablak sárgulásától?

Napjainkban a műanyag ablak a legelterjedtebb nyílászáró típus; legyen szó akár teljes körű lakásfelújításról vagy új lakóingatlan építéséről, a műanyag ablak a legtöbb esetben kiváló választást jelent.

Az ellenzők rendszerint három ellenérvet fogalmaznak meg a műanyag ablakokkal kapcsolatban. Annak jártunk utána, ezek milyen mértékben jelentenek reális hátrányt más megoldásokkal szemben.

 

muanyag-nyilaszaro.jpg


1. Idővel megsárgul és törékennyé válik


Műanyag és műanyag között hatalmas különbségek lehetnek. Az első műanyag ablakok rendkívül gyúlékony anyagból készültek, így a biztonság javítása érdekében brómot használtak az éghetőség csökkentésére. A módszer kiválóan működött, a gyúlékonyság problémáját nagyrészt sikerült megoldani, de egy mellékhatással is számolni kellett; a bróm molekulái az UV-fény hatására reakcióba léptek az oxigénnel és így oxidáció játszódott le. Ennek következtében pedig az ablakkeret lassan elsárgult.

Viszont a mai ablakok már más típusú éghetetlen műanyagból készülnek, így a bróm által okozott problémával nem kell számolni. Mivel a modern műanyag ablakok csak az utóbbi években kerültek forgalomba, így messzemenő következtetéseket csak a gyártói és szakmai véleményekből vonhatunk le – írja a muanyagnyilaszaroarak.hu.

A szakemberek többsége nagyjából 50-60 éves élettartamot jósol ezeknek az ablakoknak és a legtöbben egyet értenek abban, hogy a ma használt műanyag egy emberöltőn át megőrzi az állapotát. Az is valószínűsíthető, hogy a mai modern műanyag ablak megoldásokat az újabb technológiák fogják kiszorítani a piacról, noha azok sokkal jobb technikai paraméterekkel már aligha rendelkezhetnek. A következő bekezdésben kiderül, miért...


2. Penészes falakat okoz


A műanyag ablakok technikai tulajdonságainak javítása véges. Noha ma is képesek lennénk még jobban szigetelő ablakokat gyártani, azok már egészségtelenül hermetikus zárást jelentenének. Minden egyes lakóingatlannak szüksége van megfelelő létcserélődésre; ha ezt nem biztosítjuk, a szoba levegője elhasználódik, megtelik szennyeződésekkel, vírusokkal és baktériumokkal...

A jelenleg használt műanyag ablakok légzárása nagyjából elérte azt a szintet, amit már nem szerencsés fokozni. A szakemberek szerint a mai modern műanyag ablak használata is megköveteli a rendszeres szellőztetést; végezzük intenzíven, de rövid ideig, így a hőveszteség minimalizálható.

Mivel ezek a nyílászárók jelentős mértékben megnehezítik a lakóingatlan természetes „légzését”, így a szobákban keletkező pára nem tud távozni. A legtöbb nedvesség a tisztálkodás, főzés és ruhaszárítás során kerül a levegőbe, de az emberi légzés során is párásodik a levegő. Ha nem szellőztetünk , a keletkező pára képtelen távozni, ami a penészgombák spóráinak szaporodásához vezet. Tehát a rendszeres szellőztetés mindenképpen ajánlott; ha erre kellő figyelmet fordítunk, nem kell penészesedéstől tartani.


3. Esztétikailag kifogásolható


A műanyag ablak természetéből adódóan plasztikus hatást kelt; ez műemlékszerű épületek, klasszikus lakóházak vagy egységesített társasházak esetében problémát jelenthet. Szerencsére van megoldás; minden egyes műanyag ablak fóliázható kívül és belül is. A modern fóliák teljesen természetes hatást keltenek, gyakorlatilag alig különböztethetők meg a klasszikus faablakoktól.

Noha a fóliázás bizonyos felárral jár, még így is kiváló ár-érték arányban vásárolhatók ezek a termékek. Így az esztétikai kérdések miatt nem kell aggódni; gazdag színválaszték áll rendelkezésre és mindenki számára kiválasztható az a típus, amit a leginkább tetszetősnek tart.