Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.22

Kedvenceinkre leselkedő, tavaszi veszélyek a kertben

Ahhoz, hogy az egész család – beleértve a négylábú tagjait is – gondtalanul élvezze a napsütést és a friss levegőn töltött időt, érdemes néhány óvintézkedést megtenni. A két leggyakoribb tavaszi veszélyforrás: a kullancsok és a mérgező növények.

 

cica.jpg

 

Növények a ház körül


A kertészkedés legizgalmasabb része, amikor gyönyörködhetünk a virágzó növényekben. A színes, illatos, rovarcsalogató szirmok és levelek azonban nemcsak a mi tekintetünket vonzzák, hanem kisállataink kíváncsiságát is felébresztik, aminek sajnos olykor mérgezés a vége. A cicák és kutyák esetében sem ritkák azok a toxikus tünetek, amelyeket növényi részek vagy vegyszerek okoznak.

A Fressnapf szakemberei összegyűjtötték azokat a tüneteket, amelyek mérgezéskor észlelhetők. Ha ezek bármelyikét tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.


Mérgezésre utalhat a hirtelen fellépő nyálzás, a szájirritáció, az emésztési panaszok (beleértve a hányást, hasmenést is), a hasi fájdalom, az émelygés, a véres széklet, a légzési elégtelenség. A görcsök hátterében is gyakran a toxinok szervezetbe kerülése áll. Ha észrevesszük, hogy a kutya vagy a cica veszélyes dolgot evett, akkor nagyon fontos a gyorsaság, mert orvosi segítséggel és célzott kezeléssel akár a felszívódás előtt eltávolíthatók a gyomorból a nem kívánt anyagok. Nagy segítség az orvosnak, ha a gazdi tudja, hogy mit evett meg kedvence. A mérgezések többségénél csak tüneti kezelés lehetséges, de a szakember javasolhat hosszabb távon alkalmazható gyógymódokat is.


Egyes növények akár az állat halálát is okozhatják. Nagyon szép, ám mérgezést okozó növények: amarilisz, páfrány, jácint, írisz, tulipánhagyma, kikerics, akác, ciklámen, kerti szarkaláb, sisakvirág, leander, tiszafa. Ugyancsak mutatós, ám gyakran végzetes toxinokat tartalmazó virágok: sáfrány, azálea, rhododendron, a liliomfélék, gyűszűvirág, gyöngyvirág, nárcisz.


Élősködők – vigyázat, mindenkire veszélyesek lehetnek!


A paraziták támadásának kivédése nemcsak négylábúink számára fontos, hanem nekünk, embereknek is. Egyes kullancsfajok csak kutyákon vagy macskákon tapadnak meg, míg mások az állatok mellett rajtunk is megtelepedhetnek.  Az elővigyázatosság nemcsak a készítmények megfelelő alkalmazását jelenti, hanem a rendszeres átvizsgálást is. Minden séta után fésüljük át és vizsgáljuk meg az állat bundáját, ne feledkezzünk meg a hajlatok, a nyak és a fülek környékéről sem. A kullancsok által terjesztett betegségek kialakulásának valószínűségét csökkenthetjük, ha időben eltávolítjuk a vérszívókat. A kertben élő négylábúak szőrét is nézzük át naponta, hiszen a kullancsok és más élősködők rájuk nézve is éppoly veszélyesek.


A rendszeres átvizsgálás mellett a folyamatos védelem kialakításával előzhetjük meg leghatékonyabban a kellemetlen parazitafertőzéseket.

Megelőzésként a Fressnapf.hu csapata azt javasolja, hogy használjunk speciális nyakörvet, spot-on készítményeket vagy sprayt, esetleg tablettát, de mindig ügyeljünk arra, hogy csak az állat fajának megfelelő terméket alkalmazzuk – www.fressnapf.hu.

Bizonyos készítmények kutyáknál nagy biztonsággal alkalmazhatók, míg ugyanaz a szer macskáknál akár halálos kimenetelű mérgezést is okozhat.