Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.19

Kata, a mai kor zalai füvesleánya

Létezésem oka talán az lehet, hogy figyelmeztessem embertársaimat, kortársaimat, és a jövő generációit, hogy itt élünk a Föld nevűn”
Nagyon sok helyen újra éled a tyúkhúr vagy éppen a sarkantyúka. Erősíteni szervezetünket kakukkfű teával vagy az éppen aktuálisan gyűjthető csipkebogyóval, kökénnyel, galagonya bogyóval. Nyugalmunk és derűnk megőrzésére alkalmas a citromfű az orbáncfű, vagy éppen a levendula. Igazi téli tea az orbáncfű tea. Felfázás esetén a cickafark a jóbarátunk!” Mersei Kata

 

mersei-kata-gyogynoveny-1.jpg

 

Gyógynövények. A legősibb orvosságok. Mennyire ismerjük őket? Itt vannak egy karnyújtásnyira, s mégis oly könnyen megfeledkezünk róluk. Talán azt gondoljuk, hogy elavult ezekkel gyógyítani, de ha figyelünk és tanulunk bizony sok régi újdonságra lelhetünk. Szerencsére vannak, akik ennek élnek és őrzik ezt a tudományt, segítenek nekünk. Mersei Katával egy fesztiválon ismerkedtem meg a teaházukban jó néhány évvel ezelőtt. Sok teáját fogyasztottam már, azóta barátság alakult ki közöttünk. A mai kor egyik füvesleánya Zalából, de azt hiszem ennyire nem lehet meghatározni a helyét, hisz az élet sodorta ide-oda, s ahol járt vitte magával a természet kincstárát a növényekben és a tudásában. Ő mesél most a gyógynövények hasznosságáról és az útról, amely ide vezette, s hogy jött létre az A Manóba gyógynövény és életmód műhely.

 

mersei-kata-gyogynoveny-2.jpg

 

Mindig is nagyon szerettem a természetet! Kicsi gyerekkoromban mindent megkóstoltunk az utcabéli gyerekekkel. A papsajtmályva volt a kenyerünk, de még a fekete üröm és a parlagfű magjait vagy éppen az akác virágát is megkóstoltuk. Ültünk a cserkó fák tetején, s pukkadásig ettük a gyümölcsöt. Édesanyám gyógynövényes szakemberként alapból ezt oltotta belénk. Általános iskolában kedvenc osztályfőnököm, Polevka Ágota rajz-és földrajz szakos tanár volt nagy hatással rám. Sokat vitt minket kirándulni, felfedezni, és minden növényi hajlatot megvizsgáltunk a rajzolás szempontjából is. Később, mikor Almásházán tanultam keramikusságot, jól jöttek ezek a dolgok. Rakonczay Ágnes fazekas-keramikus volt a mesterem, ő is nagyon inspirált a növények szeretetében a rajzolás által. Ekkor jött az életemben a hippi közösség és a rainbowgathering. (Nomád hippi összejövetelek.) Volt ott egy gyógynövényes konyha, ahol éppen nem volt senki, csak könnyedén száradoztak a növények, teáskannák sorakoztak mindenféle növényi főzetekkel, mozsarak és egyéb teázós kellékek. Mivel nem volt ott éppen senki, csak én és ez a hely, valami áthatott, megérintettek a növények ott a Bosnyák erdőkben a hegyek közt. Ez volt, ha jól emlékszem 2006-ban.

 

mersei-kata-gyogynoveny.jpg

 

2010-ig kissé hánytatott sorsom ide-oda dobált, de mindig Tilajújhegy volt a bázis. Keszthelyre a Georgikonra sodort a szél, ahol Gyógy-és fűszernövény termesztő-feldolgozó szakra vettek fel. 2012-ben végeztem. Előtte évekig az Almásházán szerveződő gyümölcsész közösségben tanultam mindenféle egyszerűen nagyszerű dolgot. Rengeteget olvastam, képeztem magamat autodidakta módon is, így tevődnek össze tudomásaim a világról.

 

2012-ben találkoztam egy, azóta is nagyon kedves barátommal, Lenhardt Józsival,(zsonglőr-artista, Inspirál) neki Isaszegen a hegyen van a mai napig egy tanyája, ahol két évig élhettem. Itt villanyon kívül semmi nem volt, félnomád közösség alakult ki. Ott az egyszerűségben a nagyszerűséget tanulhattam meg. Megélhettem a hagyományos paraszti életet, a természet adományaiból élhettünk, nagyon minimális pénzből finanszírozva mindent. Sokan már meggazdagodva úgy döntenek, hogy kivonulnak a természetbe, megvan már mindenük, hogy bármit megvegyenek a boldogságukhoz. Nekünk nem volt semmink, s mégis abból teremtettünk. Azért néha nem mondanám idillinek a környezetet, de hát meg kellett élnünk mindent. Itt alakult ki az A manóba..! műhely. Aztán egyszer csak elmúltak azok az idők, s vissza, haza költöztem Tilajújhegyre, ahol a nagy családi házunk nappalijába költözött a műhely. Kicsit nagyobb, tágasabb, lendületesebb lett minden.

 

mersei-kata-gyogynoveny-7.jpg

 

Kiss Edgárral, jó barátommal és Anyukámmal tudtunk jól összedolgozni. Telepítettünk sok évelőt, citromfüvet, zsályát, levendulát, kakukkfüvet, melyek az évek alatt megbokrosodtak. A teák csomagolásában és megjelenésében Később (2014) csatlakozott a műhelyhez Számadó Péter, akinek köszönhetően a grafikai munkák láthatóak. Közben az Adományos teázók is szép számmal voltak. Egyébként 2010-ben volt az első Almásházán a Szérűskert ünnepen. Fesztiválról-fesztiválra jártunk és népszerűsítettük a teázás lágy technikáját. Párom, Márkus Fefko az én arany kezű-szívű ezermester párom segített felújítani a teázó berendezését, így még komfortosabban színezhettük a fesztiválokat. Idén sajnos a koronavírus miatt nem tudtunk sehová eljutni, rendezvények hiányában, de a gyűjtés nem állt le.

 

mersei-kata-gyogynoveny-3.jpg

 

Őstermelőként őstermelői piacokra tudom elvinni, árusítani a teáimat, illetve rendezvényeken pl. Zalaegerszeg, Méz fesztivál, Alsónemesapáti- Fűvész napok, Budapest- Tribal Market- törzsi piac… itthoni vizeken evezünk! Idén kicsit minden nehezebb az eladás szempontjából.Ha minden igaz talán egyetlen vásár lesz, ahová el tudunk jutni, Budapesten a Tribal Market, mely az Ozora Fesztivál alkotóinak törzsi vására december 19-én. Részletek itt: Krampusz Tribal Market Mókus Bisztró.

 

A másik lehetőség az online tér, ahol elérhetőek vagyunk: A Manóba gyógynövény és életmód műhely.

Évek alatt kialakult egy kis teázó közösség, akiknek fontos, hogy honnan vannak gyűjtve a gyógynövények. A zalai dombok lankáin a kertünk adta a legnagyobb gyűjtőhelyet. Idén Szüleim eladták a „Tilajhegyi” birtokot, de azért maradt egy darabka föld ott, amin továbbra is tudunk majd gyűjteni.

 

A gyógynövények alap tulajdonsága, hogy segítenek az egészség megőrzésében és a gyógyulásban. A mai gyógyszereinket is a növények hatóanyagaiból szintetizálják, és vannak jó eredmények, mégse tudják ugyanúgy létre hozni a hatóanyagokat, mint ahogyan a gyógynövényekben az benne van. A gyógyfüvek nem okoznak függőséget, mint egyes gyógyszerek. Adagolásuk hosszabb ideig tart, míg hatásuk kialakul, azonban lágyan jutnak el az információk a gyógyítandó, megerősítendő szervhez-szervekhez. Mivel egy növény többféle hatóanyagot is tartalmaz, így több szinten is gyógyítanak. Érdemes kúraszerűen alkalmazni, és betartani a használat és a közte beiktatott szüneteket, mivel a szervezet telítődik a hatóanyagokkal, így megelőzve a mellékhatásokat, pl. allergiás reakciók. A mai világ embere nem ér rá, hogy megfejtse betegségének okait, mi lenne a helyes gyógymód. Csak bedob egy-két pirulát, s már megy is tovább. Ez a világ nem toleráns a gyógyulással. Talán ez is lehet rohanó világunk csimborasszója. Egyébiránt a betegségek megelőzése lenne a helyes ösvény. Létezésem oka talán az lehet, hogy figyelmeztessem embertársaimat, kortársaimat, és a jövő generációit, hogy itt élünk a Föld nevűn. Itt van körülöttünk a megoldás,amit lehet a modern kor technológiáival is ötvözni a 21. század emberének igényeivel. A ma emberei mi vagyunk. Tudjuk, hogy ezer és egy környezeti hatás ér minket, és ezek alól mi sem vagyunk kivételek. Előadásaim általában rendhagyó „biosz” órák, hogy tisztában legyünk szerveink hollétében, működésük fontosságával és természetesen a növényeké a főszerep!”

 

mersei-kata-gyogynoveny-4.jpg

 

Ebben a szépen őszből, lassan de biztosan télbe hulló időszakban érdemes minél többet a szabadban mozogni! Szellőztetni otthonainkat! Amennyire csak tudunk szezonális dolgokat enni-inni! Nagyon sok helyen újraéled a tyúkhúr vagy éppen a sarkantyúka. Finom kis gombákkal tele az erdő és a rét! Fontos a tájékozottság, és a jó tudás, de megéri! Érdemes betárazni aszalványokat, savanyú káposztát, lekvárokat. Reggeli indítónak forrásvízből teát készíteni, szépen elkortyolni reggeli előtt, közben, ki hogy. Délelőtt ajánlom a lómenta teát, Lélegzet teakeveréket vagy az Életerő teakeveréket, finom magvakat csemegézni , szépeket enni- jobban esik az étel. Érdemes olykor gyümölcs vagy léböjt napokat beiktatni. Tisztaság teakeveréket fogyasztani. Erősíteni szervezetünket kakukkfű teával vagy az éppen aktuálisan gyűjthető csipkebogyóval, kökénnyel, galagonya bogyóval.

 

mersei-kata-gyogynoveny-6.jpg

 

Nyugalmunk és derűnk megőrzésére alkalmas a citromfű az orbáncfű, vagy éppen a levendula. Nyugalom teakeverékünk egyik alap növénye a komló, melynek teája idegnyugtató, enyhén altató hatású. Télen bőrünk karbantartására is érdemes odafigyelni. Szívből ajánlom a körömvirágos krémeket egyéb pl, cickafarkkal keverve. Igazi téli tea az orbáncfű tea, mely a nyári hónapokban fényérzékenységet okozhat, azonban a téli hónapok kevesebb napsütésében jól alkalmazható. Jótékony hatással van a gyomorra valamint vese és epebántalmak esetén is hatásos. Felfázás esetén a cickafark a jó barátunk! Tehát érdemes megtámogatni szervezetünket mindenféle földi jóval! Felhívom mindenki figyelmét, hogy a gyógynövények kiegészítő kezelésként ajánlottak! A biztonságos használat érdekében egyeztessen háziorvosával!”
Mersei Kata

 

mersei-kata-gyogynoveny-5.jpg

 

Magam részéről engem mindig jobban érdekelt a természetes dolgokkal való gyógyítás. Nem ördögtől való a gyógyszer sem, sőt mint Kata is említette, sok gyógyszernek gyógynövény az alapja. De magam részéről próbálok minél kevesebb kemikáliát fogyasztani, s csak ritkán bevenni azokat. Így elkerülve a sok lehetséges mellékhatást.
Ha jártok piacokon, fesztiválokon, ahol megtaláljátok őket, bátran próbáljátok ki és érezni fogjátok a természet közelségét, Isten adományát. A jelenlegi helyzet miatt erre kevesebb a lehetőség személyesen, de addig is marad az online tér.


„Mert hűségesek mindhalálig,
isteniek egyedűl a virágok,
egyszóval a növényi lét,
velünk szemben, kik jövünk és megyünk”
/Pilinszky János/

Írta: Balogh Renáta (Fibi)