Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.25

Kastélyok a közelben

Magyarország egész területén számtalan vonzó, szebbnél szebb látnivaló és kedvelt turisztikai hely található, melyek megtekintésére érdemes időt áldozni. A nyugat- és dél-Dunántúli, jellegzetesen hegyes-dombos, „ezer völgyes” régió sem szűkölködik hasonló, kikapcsolódást nyújtó célpontokban, természeti és kulturális örökségekben.

Nem csak a változatos tájak, az apró települések és helyi események vonzereje érdemelne említést, hiszen egyben pihenést nyújtó történelmi látványosságok, nevezetes helyek is fellelhetőek ezen a területen csakúgy, mint szerte az országban. Most Zala megye „zöld szívébe”, és a tájegység környékébe adunk betekintést.

 

Letenyei Kistérség

 

Ez az aprófalvas, vadregényes vidék a Nyugat-Dunántúli régió déli peremén található, a Zala megyei határvonal mentén. A központi szerepet, a térségben egyedüliként városi rangot viselő Letenye tölti be. A tájkép egységét és vidéki hangulatát a hagyományőrző pici falvak adják. A térség kellemes éghajlata kifejezetten kedvez a növény- és állatvilág számára is. E táj messze felülmúlja erdős területekben az ország más részeit, aminek köszönhetően a nagyvadak és a kisebb vadállatok száma is változatos és tekintélyes.

Idegenforgalom szempontjából a természetjáró- valamint gasztronómiai turizmus a fő vonal, mellettük a falusi-, gyógy- és termálturizmus jellemző még. Változatos szálláshelyekben is bővelkedik a terület. Gyönyörű látványosság a központi helyen, Letenyén, a Béci-patak partján, az ősfás parkjában 500 éves platánfával büszkélkedő, jelenleg művelődési házként funkcionáló Andrássy-Szapáry kastély.

A Mura folyóval határolt területen termálfürdő is várja a gyógyulni és pihenni vágyókat, de a környéken horgászási és evezési lehetőség, pincészet is a vendégek rendelkezésére áll.
A Balaton alatt elterülő hatalmas vidéken még számtalan nevezetes és gyönyörű látnivaló található, még ha csak Zala megyét nézzük is, hiszen egyebek mellett számos, további kastély is megtekintésre vár, mint például a Batthyány-Kastély Zalaszentgróton és Nagykanizsán, a Festetics Kastély Keszthelyen, a Lazsnaki, és Kis-Kastély Nagykanizsán, a Zichy-Vadászkastély Budafapusztán, és még bőven lehetne folytatni a sort.

 

Egy kicsit távolabb

 

A Letenyei Kistérségtől keletre kalandozva, ám még mindig a fentebb említett nagy területen maradva, szintén említésre méltó a Duna közelében található Tolna megyei, Simontornyán épült mesebeli Fried Kastélyszálloda, mely hazánk legkedveltebb szálláshelyei között foglal helyet, és amely 2014-ben elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi díját.

 

A szecessziós stílusban épült, elegáns és romantikus nevezetességet a köztiszteletnek örvendő Fried család bőrgyárosa építtette. Fried Imre a település meghatározó alakja volt, a magyar királyi főtanácsos címet is viselhette, később a Magyar Bőrkereskedők Országos Szövetségének a dísztagjává választották, majd Simontornya díszpolgára lett. A neki köszönhető, pompás és kedvelt kastély élvezetes, több hektáros parkját francia stílusban álmodták meg.

 

simontornya-kastelyszalloda.jpg

 

Az épületet a háborút követően államosították, és lakásokat alakítottak ki benne, majd az elhanyagoltságnak köszönhetően állapotromláson ment keresztül. Azonban 2002-ben az új tulajdonosok felújításba kezdtek és végül visszaállították a kastély eredeti állapotát.

Sőt, mára üdülő komplexummá nőtte ki magát, hiszen wellness-fitness központ, étterem, medencék, játszótér, változatos sportolási lehetőségek, vadászház, borospince, kisállatpark is található a birtokon. A Kastélyszálló végül 2005-ben nyitotta meg kapuit, gyönyörű és nyugodt környezetben, négy csillagos szállodaként, visszanyerve korábbi fényét és méltóságát.