Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.07

Jön a tél és kell a téli gumi

A téli időszakban megnő a kisebb-nagyobb közlekedési balesetek száma; ez a tendencia a rossz útviszonyok számlájára írható. A legnagyobb biztonságban akkor tudhatjuk a családunkat és magunkat, ha jó minőségű és megfelelő állapotú téli gumikat használunk. Fontos tudni, hogy a nyári körülményekhez tervezett gumiabroncsok hirtelen elveszítik a tapadási képességeiket, amikor a hőmérő higanyszála 7 şC alá süllyed.

 

teligumi.jpg

 

A nyári gumik téli alkalmatlanságának egyszerű magyarázata van; ezek az abroncsok olyan összetételű anyagokból készülnek, amelyek a hidegben merevebbé és keményebbé válnak, így egyszerűen elveszítik a tapadásukat. Ezzel szemben a téli gumik magasabb szilikáttartalmuknak köszönhetően az alacsony hőmérsékleti értékeken is megőrzik a rugalmasságukat, illetve ebből adódóan a tapadásukat.

Jelentős különbség mutatkozik a téli és a nyári gumik mintázatában is. Magától értetődik, hogy a nyári gumik bordái alacsonyabbak, hiszen a nyári időszakban csupán a vízkiszorítás lehet a feladatuk. Ezzel szemben a téli abroncsoknak sokszor nem csak vízzel, hanem sárral, hóval, hókásával és latyakkal is szembe kell nézniük. Rendkívül fontos, hogy ezek a gumik képesek legyenek hatékonyan kiszorítani az ilyen jellegű szennyeződéseket és csapadékokat, hiszen máskülönben aligha beszélhetnénk megfelelő tapadásról.

Igen ritkán esik róla szó, de a szakemberek a legtöbb esetben a keskenyebb téli abroncsokat ajánlják. Ennek roppant egyszerű magyarázata van; ha keskenyebb gumikat választunk, a gépkocsi kisebb felületen fog érintkezni az aszfalttal, így megnövekszik az adott felületen jelentkező nyomás. A fizika órákról tudjuk, hogy a nagyobb nyomás nagyobb súrlódást eredményezne, ami a kerekek esetében jobb tapadást, fékezést esetén pedig jobb fékerőt biztosít.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a téli időszakban téli gumikra, nyaranta pedig nyári abroncsokra van szükség. Szót kell ejteni azonban az úgynevezett négyévszakos vagy téli-nyári gumikról is. Ezek az abroncsok gyakorlatilag minden hőmérsékleten alkalmazhatók, de egyik esetben sem jelentenek tökéletes megoldást. A nyári időszakban nem képesek tökéletes tapadást biztosítani, ráadásul kisebb mértékben növelhetik a fogyasztást is. A száraz téli időszakban sem tökéletes a tapadásuk, viszont a komoly problémák a havas-latyakos útfelületeken jelentkeznek, ugyanis az ilyen körülmények között kifejezetten rosszul teljesítenek ezek a négyévszakos megoldások. A szakemberek általában azoknak ajánlják a használatukat, akik rendkívül keveset vezetnek, télen pedig csak száraz körülmények között ülnek kocsiba.

Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, de ettől függetlenül erősen ajánlott; a téli gumival kapcsolatos ajánlásokat fogalmaznak meg a közlekedésbiztonsági szervek, a biztosítók, az önkormányzatok és nem meglepő módon az abroncsgyártók is – sorolja a gumiwebshop.hu téligumival foglalkozó szakembere. A téli időszakban sokkal több közúti baleset történik, ez pedig egyértelműen mutatja, hogy a téli gumik használata egyértelműen ajánlott. Több európai országban szigorú szabályozások rendelkeznek a téli gumi használatáról.

Régóta foglalkoztatja a közvéleményt és a szakmai szervezeteket az a kérdés, hogy vajon kötelezővé teszik-e Magyarországon a téli gumik használatát. Nem lehet kérdés, hogy a téli gumi hasznos-e, viszont egy esetleges bevezetés komoly terhet róhat az autósokra. A szomszédos és európai országokban rendszerint más-más szabályozás van érvényben, így egy esetleges külföldi út előtt érdemes tájékozódni e kérdésben.