Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.23

Jön a baba? Készülj fel az anyaságra!

A családalapítás felelősségteljes és egyúttal kétségkívül örömteli esemény. A legtöbben tervezik az apróságot, de ha véletlen becsúszik, akkor is járhat önfeledt boldogsággal a várakozás időszaka. A terhesség 40 hete könnyen lehet, hogy néhány héttel rövidebbre sikerül, ám a hónapok alatt bőségesen lesz időd felkészülni az anyai szerepre. Nem csak a változó testeddel kell, hogy megbarátkozz, hanem mindazokkal a leendő feladatokkal, melyek a jövőben meghatározzák majd mindennapjaidat. Az anyaság csodálatos élmény, amelyet minden nőnek legalább egyszer érdemes megtapasztalnia élete során.

 

anyasag.jpg

 

Elő a menstruációs naptárat!

 

Nőként természetes, hogy a menstruációs ciklus hónapról-hónapra végigkíséri életünket. A vérzés megérkezése nem okoz meglepetést, ha figyelemmel követjük ciklusunkat és menstruációs naptár is rendelkezésünkre áll. Ez egyébként kifejezetten hasznos lehet nőgyógyász látogatás alkalmával, de akkor is érdemes előkapni, ha a várható születési idő meghatározása a cél. Az utolsó menstruáció első napja a döntő e tekintetben, innen számoljuk a terhesség kezdetét. Online szülési kalkulátor segítségével kiszámolhatod, hogy mikorra várható a kis pocaklakó érkezése.

 

Harmónia testben és lélekben

 

Az egészségben megélt várandósság számos tényező függvénye, van azonban valami, ami mellett biztosan nem mehetsz el. Ez pedig nem más, mint a lelki egyensúly, ami a hormontermelésre, az általános állapotra, hangulatra garantáltan rányomja bélyegét. A stressz a terhesség egyik hetében sem előnyös, így ha úgy érzed, nem jól működik valami, ne félj segítséget kérni. A kényes lelki egyensúly megteremtéséhez sokszor nem is kell más, mint saját magadra figyelni és kizárni a rossz gondolatokat.

 

Fontos, hogy ügyelj testsúlyod alakulására. Nem igaz, hogy kettő helyett kellene enned ebben az időszakban, viszont lényeges, hogy minden szükséges mikro-és makrotápanyaggal ellásd a pocaklakót. A terhességi vitaminok szedése kifejezetten hasznos lehet, de törekedj arra is, hogy lelki táplálékot is vegyél magadhoz. A szülésre felkészítő tanfolyamok kifejezetten javasoltak a kismamák számára, ugyanis az ott tanultaknak nagy hasznát vehetik majd a szülés során. A felkészülésnek a babagondozásra is ki kell terjednie. Nem árt, ha már ilyenkor tisztában vagy azzal, mire kell majd ügyelned a kis pocaklakó első éveiben. Persze a gyakorlat sok esetben kiforrja magát, de nem árt, ha elméletben is a toppon vagy.

 

Kialvatlanság és székrekedés a babánál? Nem ismeretlen fogalmak!

 

Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy az első hetek, hónapok az álmatlan éjszakákról szólnak majd. A szoptatás, a pelenkázások és az éjszakai sírás bizony nem ismeretlen fogalmak ilyenkor. Érdemes azonban felkészülni olyan jelenségekre is, mint például a baba székrekedése. Igen, bármennyire hihetetlen is a pelusban rendszerint találtakat látva, lehetséges a székrekedés a picinél. Ha 3-4 napig nem volt széklete a kicsinek, vagy ha nagyon száraz és kemény a produktum, akkor mindenképpen figyelmet érdemel a helyzet. Hasonlóképp akkor is ügyelni kell erre, ha ugyan van széklete, de az nagyon kevés, vagy mennyisége csökkenő tendenciát mutat. Fontos tudni, hogy székrekedés alkalmával a kicsi viselkedése is megváltozik. Kivörösödhet az erőlködésről inger alkalmával, vagy sír, és lábait a hasához kapja.

 

A baba székrekedésének hátterében éppen úgy állhat a tápszeres táplálásra való áttérés, mint az alacsony folyadék és rostfogyasztás. Az alma, a banán, a répa vagy a burgonya szintén megfoghatják a hasát, de akár genetikai hajlam is állhat a háttérben. Ilyenkor változtassunk a bevitt táplálékokon, adjunk kihűlt kamillateát a kicsinek, vagy a több mozgás is meghozhatja a várt hatást.