Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.20

Jó és rossz zsírok az étrendben

Mindenki hallotta már valamilyen szóbeszéd formájában, hogy a zsírfogyasztás köztudottan növeli a koleszterinszintet, és hogy mennyi egészségügyi problémát okoz. Azonban ma már kutatások is bizonyítják, hogy zsír és zsír között is van különbség, és egyáltalán nem ugyanaz a hatásuk. A következő cikkben most erről olvashatsz részletesebben.

 

Milyenek azok a rossz zsírok?

 

Nemcsak lerombolják az étrendünket, de növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is. Az ún. transzzsírok a legrosszabb zsírfajták csoportjába tartoznak, amelyek csökkentik a jó HDL-szintet és növelik az LDL koleszterin szintjét. Leginkább mesterséges előállítás során keletkeznek, és a gyulladások generálása mellett hozzájárulnak az inzulinrezisztenciához is. Péksüteményekben, pizzatésztában, margarinban, snackben és muffinban is megtalálhatóak.

 

A telített zsírok is megemelik az LDL koleszterinszintet, ás károsan hathatnak a szívre is, emiatt mérsékelten ajánlott fogyasztásuk. Elsődleges forrásuk a tej, tejszín, vörös húsok vagy a pálmaolaj. Azonban nem árt figyelni, hogy a napi kalóriaadag 10%-át ne haladják meg!

 

 

egeszseges-etkezes.png

 

 

A jó zsírok előnye

 

A zsír valójában fontos része a táplálkozásnak, emiatt sokan inkább a zsírbevitel minőségére ügyelnek a diéták során, és egyáltalán nem annak teljes mellőzésére.

 

Vannak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, amelyek csökkentik a stroke és a szívinfarktus kockázatát, az LDL koleszterinszintet, a vérnyomást, és a szívritmusra is jó hatással vannak.

 

Az esszenciális zsírok nélkülözhetetlenek a sejtek számára, óriási szerepük van az ér- és idegrendszer megfelelő működésében. Azonban ezeket a táplálkozással kell bevinnünk. Megkülönböztetünk Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat.

 

Sokszor hasznos tisztában lennünk azzal, hogy mi a jó nekünk. Az Egészség Palace Webáruház életmód blogjával Te magad is egy tudatosabb irányt követhetsz.

 

Az Omega-3 zsírsav hatása

 

Az Omega-3 zsírsavak – DHA és EPA – szív- és érrendszerre gyakorolt hatását már egészen az 1970-es években felismerték a kutatók. Az ebben gazdag étrend hatékonyan csökkenti a depressziót, a demencia, a stroke, a szívinfarktus kialakulásának lehetőségét. Továbbá élesíti a memóriát és támogatja a terhesség alatti egészséget is. 

 

Leginkább a halakban találhatóak meg, mint amilyen a hering, a makréla vagy a szardella. Ugyanakkor olyan növényi források is tartalmazzák őket, mint a kanola, chia mag, a kelbimbó vagy a spenót.

 

Fontos a mennyiség!

 

Hivatalosan a napi energiaszükséglet 25-30%-át ajánlott zsírból biztosítani. A megfelelő idegrendszer és hormonműködés támogatásához szükség van egy minimum mennyiségre is, ez férfiak esetében 20 g, míg a nők esetében 30 g. Ennél kevesebb bevitele esetén a zsírban oldódó vitaminok nem képesek hatékonyan feloldódni a szervezetben.

 

loading...