Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.13

Javíthatjuk-e az ételek ízét egy illóolajjal?

Javíthatjuk-e az ételek ízét egy illóolajjal?  

 

Most, hogy a gyógynövények és az illó olajok felhasználása egyre elterjedtebb hazánkban is sokan teszik fel a kérdést, hogy javíthatjuk-e az ételek ízét a zöldfűszerekből kivont illóolajjal?

 

Mi a teendő, hogy a gyógyító hatás (biohasznosulás) a lehető leghamarabb elérje a célterületet? Miként, milyen szabályok betartásával tehetjük ízletesebbé, egészségesebbé étkeinket?

 

Az illóolajokat rendszeresen használják az élelmiszer, gyógyszer és vegyi iparban egyaránt. Számos ételben, italban, teában, fogkrémben, röviditalban és gyógyszerben is alkalmazzák az illóolajokat, tehát a fogyasztásuk akár mindennaposnak is mondható. Amennyiben gyógyító hatásuk miatt alkalmazzuk, fontos tudnunk, hogy a leggyorsabban úgy jut el a hatóanyag a célterületre, hogy ha a nyelv alatti területen szívódik fel. Ezért számtalanszor használják un. „szopogatós” cukorkák ízesítésénél is. Nagyon kellemes ízfokozók, és akár zöld alternatívái is lehetnek a mesterséges ízesítőszereknek.

 

 

kave.jpg

 

 

Fontos megjegyezni, hogy adagolásuknál körültekintően kell eljárni, mivel ezek az olajok koncentráltan tartalmazzák a gyógynövények hatóanyagait. Ételeink ízesítésénél, ezért érdemes figyelembe venni, hogy vannak olyan olajok, melyekből kis mennyiség, akár néhány csepp is elegendő a megfelelő íz eléréséhez.

 

Koncentráltságuk szerint két csoportba sorolják az illóolajokat:

 

  1. Erősebb összetételű olaj a bazsalikom, a fekete bors, a szegfűszeg, a koriander, az indiai citromfű, a borsmenta, az oregánó, a fodormenta, a gyömbér, a szerecsendió és a kapor.

 

  1. Gyengédebb olajnak számít a legtöbb citrusféle és virágos növény, mint például a mandarin, a citrom, a grapefruit, az édeskömény, az édes narancs és levendula.

 

Mielőtt felhasználjuk az illóolajokat a főzésnél, mindenképpen érdemes hígítani valamilyen zsírban, például vajban, valamilyen növényi olajban, mint az olíva- vagy a napraforgóolaj, esetleg mézben, de alkoholban, likőrökben is kiválóan oldódnak.

 

Kedvcsinálóként 4 recept, mely gyorsan és egyszerűen elkészíthető:

 

  1. Cappuccino édesnarancs illóolajos tejhabbal

 

A tejbe tegyünk egy csepp édesnarancs illóolajat, majd a tejhabosítóval alaposan keverjük össze. A narancsos tejhabot öntsük rá a lefőzött feketekávéra, majd csipet kakaóporral díszítsük a tetejét. A látvány, az íz és az illat is jókedvre derítő lesz!

 

  1. Spenótfőzelék újkrumplival és aszalt paradicsommal

 

Hozzávalók: 

 

1 kg friss spenót

fél kg újkrumpli

2 dl víz vagy alaplé

1 csepp szerecsendió illóolaj

1 dl tejszín

4 szelet aszalt paradicsom 

 

Elkészítése:

  1. A spenótot többször mossuk át, majd szárazzuk le.

  2. Az újkrumplit alaposan mossuk meg, amennyiben szükséges dörzsöljük le, ha nagyok a szemek vágjuk félbe.

  3. Vízben vagy alaplében félig puhára főzzük.

  4. Adjuk hozzá a spenótot, sózzuk, majd adjunk hozzá egy csepp szerecsendió illóolajat, majd pároljuk addig, amíg össze nem esik.

  5.  Öntsük hozzá a tejszínt. Botmixerrel pépesítsünk annyit rajta, hogy besűrítse a főzeléket.

  6. Tálaláskor szórjuk meg aszalt paradicsommal. 

 

  1. Húsok zöldfűszeres pácban:

 

Hozzávalók:

 

40 dkg hús tetszőlegesen (csirke, pulyka, sertés, marha)

2-3 dl olaj

4 evőkanál kefir

1 csepp feketebors illóolaj

1 csepp oregánó illóoaj

1 csepp bazsalikom illóolaj

1 csepp kakukkfű illóolaj

1 teáskanál pálinka, lehetőleg törköly

 

Elkészítés:

  1. Az illóolajokat keverd össze a többi hozzávalóval, majd a pácba tedd bele a húst.

  2. Két órát hagyd állni benne, és már sütheted is.

 

 

  1. Mentás csokoládétrüffel

 

Hozzávalók:

 

45 deka jó minőségű étcsokoládé,

5 deci sűrű főzőtejszín, 1

5 csepp fodormenta-illóolaj,

2,5 deci nem édesített kakaópor.

 

Elkészítés:

  1. Az apróbb darabokra tört csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg,

  2. Adjuk hozzá a tejszínt és a fodormenta olajat, és keverjük egyenletesre.

  3. A masszát hagyjuk megdermedni, majd 2 órára tegyük hűtőbe.

  4. Langyos vízbe mártott kiskanállal vagy fagylaltszedővel kanyarítsunk gombócokat a masszából, és többször forgassuk meg őket kakaóporban.

  5. Tálalás előtt kis ideig tartsuk szobahőmérsékleten.

  6. Apró fodormentalevelekkel díszítve szervírozzuk.

 

A golyók megfelelően csomagolva akár két hétig is elállnak a hűtőben.

 

loading...