Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.13

Január végéig 89-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon

Január végéig 89-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon tavaly októbere óta – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF) csütörtökön.

Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben hűlt ki végzetesen, illetve kórházba kerülése közben, mert már nem tudtak rajta segíteni. A további elhalálozások a szabad ég alatt következtek be. Sokan életben maradtak ugyan, de amputálni kellett elfagyott végtagjaikat.

fagyhalal.jpg

Ami a területi megoszlást illeti, vidéken haltak meg a legtöbben. Míg a kis településeken nőtt az elhalálozások száma, a fővárosban mérséklődött. Az MSZF annak tulajdonítja az utóbbi fejleményt, hogy Budapesten érzékelhetően megerősítették a hajléktalanok szociális ellátását, és intézkedéseket hoztak a magukra maradt idős emberek életének védelmében.

Noha az egy évvel ezelőttihez képest kevesebben fagytak meg, a jelenség továbbra is tömeges. Oka a kilakoltatásokban, a szociális lakásépítés elhanyagolásában és az öregekkel való nem kellő törődésben keresendő – jegyezte meg az emberjogi fórum, mely arra kérte a lakosságot, hogy a tél hátralévő részében fokozottan figyeljen oda magányosan élő, idős, elesett embertársaira. Mert szolidaritásával életet menthet.+++ - írta közleményében az MSZF.

Frissítés!

Február 14-én (vasárnap) az MSZF azt közölte, hogy a rendelkezésükre álló legfrissebb adatok szerint tavaly októbertől 2021. február 14-ig 104 áldozata van a fagyhalálnak Magyarországon.

Ismét tartós hidegre számíthatunk, az elkövetkező napokban, ami a legszegényebbek számára komoly veszélyeket rejt magában!

Arra kérünk mindenkit, hogy mentse el a Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécser szolgálatának - +36 1 338 4186 - telefonszámát, és ha bajban lévő hajléktalan emberrel találkozik, hívjon segítséget!

A kijárási tilalom alatt, este 8 óra után szinte senki sem jár az utcákon, így egy bajban lévő hajléktalan embernek ezen a télen sokkal kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá.
Ezért nagyon fontos, hogy azok, akik a munkájuk miatt este 8 után is közlekednek, vagy akik a kutyájukat késő este sétáltatják, most nagyon figyeljenek legszegényebb embertársainkra.

Ha segítséget szeretne hívni, a regionális diszpécser szolgálatok telefonszáma, valamint a hajléktalan embereket befogadó intézmények elérhetőségei a Menhely Alapítvány weblapján megtalálhatók!
Figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra! - hívta fel a figyelmet a Menhely Alapítvány.