Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.28

Itt a tavasz, vár a munka

A tavasz közeledtével az emberek jó részének a tavaszi nagytakarítás jut eszébe. Nincs ez így másként a gépeknél sem. A tél elmúltával ideje felkészíteni munkagépeinket a munkára. Nem árt egy alapos átvizsgálás, akár „a garázsban” állt, akár dolgozott a gépünk. Ha pihent a munkagépünk, különösen oda kell figyelnünk, mivel a hidraulika-rendszer tömítései megtapadnak és ezáltal olajfolyás keletkezhet használat közben.

munkagep-karbantartas.jpg

A JCB szervizes szakemberei javasolják, hogy télen hetente egyszer indítsuk be a munkagépet legalább egy órára és „menjünk velük egy kört”, próbáljuk ki, hogy minden rendben van-e vele. Ez kifejezetten jót tesz nekik, ezáltal elkerülhető, hogy gépünk hamar tönkre menjen, ami valljuk be, kifejezetten költséghatékony. Akik azonban télen is dolgoztak a gépekkel, azoknak külön figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mint a gépjárműveknél, hidegben hosszabb idő alatt melegszik be a gépezet, így hosszabb időre van szükség a munka megkezdése előtt.

Derényi József a Terra Hungária műszaki igazgatója szerint hidegben nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a munkagépek alkatrészei, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani azok melegítésére, karbartására. Ennek ellenére aranyszabály, hogy semmiképp se akarjuk mi magunk átvizsgálni a munkagépeinket, mindenképp kérjük szakemberek segítségét.


A lelkiismeretes munkagép használónak óriási segítségére van a távfelügyeleti rendszer, amely a gépek üzemeltetésében veszi ki a részét, mivel jelzéseket kapnak olyan információkról, hogy milyen az akkumulátor töltöttségi szintje, vagy akár hibajelzéseket is képes venni, mint az olajnyomás és a hűtőfolyadék problémái, az üzemanyagrendszer szennyezettsége, nyomáselégtelenségei. Mivel ezeket így több oldalról figyelik, így a szervizszolgáltatás felkészül az adott problémára, amivel a kiszállás során szembesülhet.


Sajnos a mai napig bevett szokás, hogy a munkagép használója az éves karbantartáson akar spórolni, ami az esetek jelentős részében visszaüt és a helyreállítási költség a karbantartási díj többszöröse. Ugye, hogy nem éri meg? Sokkal gazdaságosabb az, hogy a megfelelő szakszervizzel végeztetjük el a szükséges karbantartást, ami, akkor lehet, hogy költségesebb, mivel a megfelelő minőségű eszközökkel, olajokkal, üzemanyagokkal történik, így hosszú távon gazdaságosabb, hamar megtérül.

Arról nem is beszéltünk, hogy az idő alatt, hogy a munkagépet újra javítani, vizsgálni kell, az mind munkaidő kiesés, ami, mint tudjuk mind-mind pénzbe kerül. Tehát akkor kijelenthetjük, hogy sokkal drágább az, ha a munkagép áll a szervizben, mint mikor dolgozik. Amennyiben problémánk van, további információért keressük bizalommal a Terra Hungária csapatát.