Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.23

Indul a vadon élő rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása

Március 29-én pénteken indul, és április 14-ig tart Magyarországon a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel pénteken.

roka.jpg

(Fotó: Wikipédia)

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos.
A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések listája a Nébih honlapján olvasható.
Idén tavasszal 9 megyében, közel 42 ezer négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az immunizációs program költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít - írták.
A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede ette meg a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken.
A rókaimmunizációs programmal napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. MTI

Leleplezték a fára mászó hortobágyi róka titkát

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (Hortobágyi Vadaspark) területén él egy hím róka, akinek az a mániája, hogy fákra mászik fel és onnan figyeli az eseményeket. Az eset nem megrendezett, mint ahogy többen feltételezték, a rókát nem tették fel a fára, ugyanis a ravaszdi köztudottan jó famászó.

 


loading...