Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.26

Illetlen érintések a Pannonhalmi Bencés Gimáziumban

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

 

pannonhalma_-_bences_apatsag.jpg

 

Kocsis Tünde elmondta, hogy a vizsgálat célja a körülmények kivizsgálása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.


A Pannonhalmi Főapátság hétfő este közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat.


Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának a médiával kapcsolatot tartó munkatársa a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy a kiskorú veszélyeztetése ebben az esetben pontosan mit jelent, hány akkori gyermek érintett és mit derített ki a vizsgálóbizottság.


Úgy fogalmazott, hogy "körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették". Rendőrségi eljárás azért nem indult, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést - tette hozzá akkor Papp Áron.
 A belső vizsgálat következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.