Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.30

Illegális bevándorlók tüntettek a Keleti pályaudvarnál - Fotókkal

Több száz migráns érkezett a fővárosi Keleti pályaudvarhoz vasárnap délelőtt, csatlakozva a már ott tartózkodókhoz. A tömeg kórusban skandálta angolul tervezett úti célját: "Németország, Németország!" - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről a vasárnap déli Híradóban.

 

menekultek-tuntetes-keleti-palyaudvar.jpg

(Migránsok tüntetnek a Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitállomáson 2015. augusztus 29-én este. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

menekultek-tuntetes-keleti-palyaudvar-2.jpg

(Migránsok tüntetnek a Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitállomásnál 2015. augusztus 30-án. MTI Fotó: Lakatos Péter)

 

A tudósító elmondta: előző nap is voltak hasonló akciók, elhangzottak rigmusok, de vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték. Arról is beszámolt, hogy a tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

Kifejtette: az általa megkérdezett demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább, legtöbbjüknek ez a problémája.

A migránsok azt is nagyon kevésnek tartják, hogy csak egyszer kapnak enni - mondta a tudósító, hozzátéve: volt aki azt nehezményezte, hogy a hatóságok nyilvántartásba vették.

 

menekultek-keleti-palyaudvar.jpg

(Migránsok a Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitállomáson 2015. augusztus 29-én este. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

Az M1 munkatársának beszámolója szerint folyamatosan érkeznek rendőrök a VIII. kerületi pályaudvarhoz. A Készenléti Rendőrség kamerával rögzíti az eseményeket.
A tudósító később elmondta: a tüntetők egy csoportja elindult a pályaudvar alsó szintjére, majd visszatértek a főbejárathoz, ahol a rendőrök továbbra sem engedik be őket.

Az M1 tudósítójának sikerült beszélnie a helyszínen egy régen Magyarországon élő szír állampolgárral, aki a migránsok és a rendőrök közötti tolmácsolást is segíti.
Azt mondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy lehűtse a kedélyeket, de "óriási a felháborodás", nem értik a bevándorlók, hogy miért kell rostokolniuk a pályaudvarnál, miközben sokuk megvette vonatjegyét. MTI