Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.28

Illegális bevándorlás - Terrorszervezetek akarnak bejutni az unióba

Vannak arra utaló jelek, hogy különböző terrorszervezetek, terroristák megpróbálnak a migrációs hullámot kihasználva bejutni az Európai Unióba - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke pénteken Budapesten.

A testület ülése után Molnár Zsolt azt mondta: ennek a veszélye a Balkán, Ázsia és Észak-Afrika felől is fennáll. Ezzel együtt viszont kiemelte: a migráció, a terrorizmus és a betegségek sem ismerik az államhatárt.

 

menekultek-magyar-hatar-1.jpg

 

Ezek olyan kérdések, amelyekre "jó lenne nemzeti választ adni, de nem lehet" - fogalmazott. Ezért úgy véli: ezeket a problémákat egy ország egyedül rövid távon sem képes kezelni, csak más országokkal együttműködve.

Molnár Zsolt azt mondta: az elmúlt időszakban az embercsempészet már valóban olyan méreteket öltött, hogy annak szigorúbb megítélését, büntetését támogathatónak tartja. Emellett a szocialista képviselő szerint nem a honvédség bevetésére, hanem rendőrségi reformra lenne szükség. Mind eszközök, mind személyi állomány tekintetében erősíteni kellene a rendőrség határrendészeti egységeit.

Az egyik feladat, megakadályozni, hogy illegálisan bejussanak az országba - tette hozzá Molnár Zsolt, kiemelve: akik már itt vannak, azok számára humánus körülményeket kell biztosítani.

 

menekultek-magyar-hatar-2.jpg

 

A szocialista elnök megjegyezte, hogy a kormány már kora tavasszal "helyesen" prognosztizálta, hogy mi várható.  
Mulasztott ugyanakkor  azzal, hogy mégsem tett időben semmit, csak "látszatintézkedéseket" a bevándorlási hullám kezelésére - tette hozzá.
Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke arról beszélt, hogy az előző nap az osztrák autópályán talált halott migránsokkal teli teherautó esete is azt bizonyítja, Brüsszel képtelen megoldásokat találni a "népvándorlásra".

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a migrációs nyomás addig nem fog csökkenni, amíg az unión kívül nem rendeződik a helyzet.
Ezért addig az elsődleges cél az, hogy mind fizikai, mind jogi eszközökkel megakadályozzák azokat, akik illegálisan akarnak bejönni az országba. Ennek nyomán szükséges a büntetőtörvénykönyv és egyéb jogszabályok módosítása, ezért döntött a kormány a műszaki határzár építéséről, a határvadász egység felállításáról, és ha szükséges, a honvédség bevetését is szorgalmazni fogják a határvédelem érdekében - fejtette ki Németh Szilárd. MTI


(Fotók: Illegális bevándorlók Röszkénél. MTI - Balogh Zoltán)