Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.02

Így válasszon karosszéria lakatost, ha összetörte az autóját

Jó karosszéria lakatos mestert találni nem egyszerű feladat, hiszen a komoly szakmai tudással rendelkező mesterek hosszú időre be vannak táblázva. Sajnos előfordulhatnak esetek, amikor mégis kénytelenek vagyunk kivárni a sort.

Különösen a téli időszakban értékelődik fel a karosszéria lakatos mesterek munkája. Ilyenkor jobban csúsznak az utak, így könnyebben előfordulhatnak kisebb-nagyobb ütközések és koccanások. Természetesen a nyári időszakban is előfordulnak törések, még ha a koccanásos balesetek száma abban az időszakban alacsonyabbnak is mondható.

 

karosszerias-javitas.jpg

 

A különböző horpadások kijavítása a karosszéria lakatos mesterek feladata. Az ilyen jellegű műhelyek szinte dugig vannak javításra váró autókkal; némelyik esetében csak kisebb simításokra van szükség, de sokszor előfordul, hogy a kaszni jelentős részét ki kell javítani. A karosszéria lakatos munkája nélkül ezek a gépkocsik soha nem térhetnének vissza az utakra – mondja a www.autokarosszerialakatos.hu szakértője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos esetekben a legjobb karosszéria lakatos sem tehet csodát. Egy ripityára tört kocsi gyakorlatilag javíthatatlan, ilyenkor az alkatrészenkénti bontás jelenthet kármentést. Szerencsére a legtöbb esetben van más lehetőség; ha a keret bizonyos mértékben megőrizte a formáját és a tartását, az esetben a gépkocsi kasznija újjáépíthető.

A törés mértéke határozza meg a lehetőségeinket
A törés mértéke alapjaiban meghatározza, milyen lehetőségeink vannak a javításra. A karosszéria lakatos minden esetben alaposan megvizsgálja a javításra váró gépkocsit, csak ezután szolgálhat bárminemű információval a javítás lehetőségeivel és költségeivel kapcsolatban. Ezek alapján a tulajdonos pontosabb képet kap a javítással kapcsolatban; előfordulhatnak olyan esetek, amikor egyszerűen nem éri meg a befektetés.

Szerencsére a legtöbb esetben kisebb horpadásokkal és ütődésekkel kell szembenézni. Az ilyen horpadások és felületi sérülések a legtöbb esetben a lökhárítón keletkeznek, de gyakran oldalirányú horpadásokat is elszenvedünk. Ezek relatív egyszerűen javíthatók, nem járnak komoly anyagi ráfordítással, ráadásul hibátlan végeredményre számíthatunk.

Nagyobb problémával akkor szembesülünk, ha a sérülés a vázelemre is kiterjed. Ilyen esetekben már nem beszélhetünk kizárólagosan felszíni javításról, hiszen a vázelemet is ki kell javítani, illetve meg kell erősíteni. Ez bizonyos esetekben nehézségeket idézhet elő, így ez a javítás sokkal időigényesebb és költségesebb is. A vázelem tökéletes kijavítása elsősorban azért kiemelt fontosságú, mert az ajtóoszlopnak, a hátfalnak és a homlokfalnak a javítást követően is meg kell felelnie mindennemű biztonságtechnikai elvárásnak.

Amennyiben az alváz is sérült, abban az esetben már komoly javítási munkálatok szükségesek a megfelelő végeredmény elérése érdekében. Ez azért bír kiemelt jelentőséggel, mert nem megfelelő munka esetén a gépkocsi útfekvése tökéletlen lehet, bizonyos esetekben balesetveszélyt is előidézhet.

A karosszéria lakatos kiválasztása során általában több szempontot is figyelembe kell vennünk. Természetesen csak legális vállalkozásra bízhatjuk a gépkocsinkat, amely felelősséggel tartozik a saját munkájáért. Érdemes olyan műhely mellett dönteni, amely modern felszerelésekkel és szakképzett gárdával rendelkezik; ennek köszönhetően jobb minőségű javításra és gyorsabb munkavégzésre számíthatunk. Érdemes megfontolni mások tanácsait is; ha egy karosszéria lakatost többen ajánlanak, bizonyosan jó minőségű munkát végez.