Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.08

Így tanulj a nyelvvizsgára, ha sikeres akarsz lenni

A sikeres nyelvvizsga minden diplomás életében nagyon fontos, hiszen nyelvvizsga nélkül nem kapjuk ma készhez Magyarországon a diplománkat, hiába fejeztük be tökéletesen az egyetemet. Ennek oka az Európa és a világ felé való nyitottság, a külföldi kapcsolatok ápolása. Nyelvet beszélni és megértetni magunkat külföldön rendkívül hasznos, ehhez nem fér kétség, sajnos azonban nem mindenki tanul könnyen nyelveket, és sokaknak csak egy púp a hátukon a nyelvtudást igazoló dokumentum megszerezése.

Az euroexam.org vezetője egyébként azt tartja, hogy fontosabb inkább a nyelvtudás miatt tanulni és nem a sikeres nyelvvizsga igazolásáért, hiszen hiába van valakinek papírja róla, ha használni nem tudja, az rögtön kiderül. Érdemes tehát a nyelvvizsgára is úgy készülni, hogy sikerüljön, de közben a tudás is megmaradjon. Itt vannak a tippek, mert hát az sem mindegy, hogy mire hogy tanul az ember.

 

nyelvvizsga.jpg

 

A nyelvvizsga három része: íráskészség, beszédkészség, hallásértés

Egy nyelvvizsga általában három komolyabb és nagyobb részből áll. A három részen bizonyítanunk kell, hogy az adott nyelven ki tudjuk magunkat fejezni szóban és írásban, illetve jól értjük is azt, amit beszélnek hozzánk. Ha ezeken a részeken meg tudunk felelni, akkor már tényleg azt mondhatjuk magunkról, hogy ismerjük a nyelvet és jó használói is vagyunk. Nem mindegy azonban, hogy melyik részre hogyan készülünk. Ha a következő tippeket betartod, akkor szinte biztos, hogy sikeres lesz a nyelvvizsga.

Így készülj az írásra

Az írásnál egy nyelvvizsgán általában levelet kell írni, nem mindegy azonban, hogy milyet, milyen témában és milyen stílusban. Az euroexam vizsgáján például kérhetnek ügyintézői levelet, cikk, műkritikát, esszét vagy egy olvasói levelet. A formalitást természetesen meg kell tanulni, itt nincs mese, de ezen túl általában a diákokban olyan kérdések merülnek fel, hogy mi számít jobban, a nyelvhelyesség vagy a stílus.

Ez egy nagyon jó kérdés, de fontos mindig arra törekedni, hogy nyelvtanilag helyes legyen, érthető legyen, hogy mit szeretnénk kifejezni, és legyen stílusunk is. Egyébként mindegyik levéltípusnál megvan, hogy mit pontoznak, tehát ezeket is fontos átböngészni egy vizsga előtt, azonban arra is érdemes gondolni, hogy a későbbiekben hogyan tudjuk ezt a készségünket hasznosítani és például már a felkészülésnél is gondolhatunk erre. Sőt, nagyon sokat segít, ha ilyen típusú cikkeket, leveleket olvasunk – az interneten rengeteg anyagot találhatunk. Érdemes már meglévő írásokat elemeznünk, hiszen így fejlődik a mi stílusunk is.

Így készülj a beszédre

Talán a beszéd az egyik „legveszélyesebb” vizsgarész – ezt mondják a vizsgázók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek az az oka, hogy anyanyelvünk környezetében nehéz megszólalnunk egy idegen nyelven, főleg ha tudjuk, hogy a beszélgető partnerünkkel ugyanazt a nyelvet beszéljük. Külföldön rá vagyunk kényszerülve az idegen nyelv használatára, még ha csak pár szót tudunk, akkor is mondogatjuk azokat – nem úgy, mint itthon egy nyelvvizsga helyzetben.

A beszédvizsgának is több része van: bemutatkozás, történetmesélés, szituáció, vita és érvelés. A lényeg pedig, hogy ne akarj senkinek megfelelni, csak beszélgess. Talán ez most furcsán hangzik, de nyilván a beszédkészség felmérésénél az a legfontosabb, hogy lássuk, mennyire vagy magabiztos a nyelv használatában.

Igazából nem a véleményedre vagyunk kíváncsiak például a globális felmelegedéssel kapcsolatban, hanem arra, hogy tudsz-e beszélni, magabiztos vagy-e, ha egy szót nem ismersz, akkor leblokkolsz, vagy körbeírod, másképp fejezed ki magad, keresel más megoldást – de nem akadsz le a beszédben, nem leszel ideges, nem esel kétségbe stb. Persze más egy vizsgaszituáció, ahol eleve ideges az ember, ezért a legfontosabb tanácsunk, hogy próbáld meg lazán venni a beszélgetést, próbáld meg elfelejteni a szituációt, és képzeld el azt, hogy külföldön vagy és egy külföldivel beszélgetsz ezekről a témákról – így biztosan semmi gond nem lesz.

Így készülj a hallásértésre

A hallásértést se nagyon szokták kedvelni a diákok, hiszen az akcentusok és a hadarás kellőképpen bele tud zavarni a sikeres vizsgába. A hallásra legjobban a filmeken, sorozatokon, tv-műsorokon, zenén keresztül lehet készülni. A legjobb, ha eredeti nyelven nézzük a külföldi filmeket, először például az adott nyelv feliratával, majd felirat nélkül. Nem egyszerű az elején, de hamar hozzászokik az ember. Ajánlani tudjuk, hogy ha nem értünk valamit, akkor nézzük meg többször, egy idő után rááll a fül, és nagyon könnyen fogjuk érteni a nyelvet. A sorozatok néha könnyebbek, mert megszokjuk a hangokat, a beszédstílust, de néha lehet egy mozifilmmel is megspékelni.

Összefoglalva

Ha betartod ezeket a tippeket, akkor nem csak sikeres lesz a nyelvvizsga, de nem fogsz rajta annyit idegeskedni sem, sőt, a tudásod sokkal tovább megmarad, és használni is tudni fogod majd a nyelvet, nem pedig csak egy papírod lesz róla, hogy elméletben jó vagy benne.