Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.29

Így szervezze meg utazását, hogy ne érje meglepetés!

Szabadságát tervezi, és olyan helyen szeretné tölteni a pihenésre szánt időt, amely változatos szórakozási lehetőségeket és számos látnivalót tartogat? Bár a nyár már javában tart, de sokan még csak most gondolkodnak, hová is utaznának szívesen. Az utazásszervezés, a szállásfoglalás és a mindennapi teendők közepette azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni olyan alapvető fontosságú dolgokról, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy kellemesen, komfortosan és főleg biztonságban érezhessük magunkat akár határainkon kívül is. Cikkünkben most néhány hasznos tanácsot igyekszünk adni azoknak, akik minden téren felkészülten indulnának útnak.

 

utazasszervezes-utasbiztositas.jpg

 

Ne feledkezzen meg az okmányokról!


Amennyiben EU tagállamra esik a választás, akkor elegendőnek bizonyul, ha személyi igazolványa Önnél van. Más úti cél választásakor nem feledkezhet meg útleveléről, melynek érvényességét célszerű ellenőrizni a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett. Érdemes arról is tájékozódni, hogy vízumköteles területet választottunk-e, ennek kiállítása ugyanis hosszabb időt vehet igénybe.

Figyeljen egészségére!


Már akár egy-két hetes pihenés esetén is szükségessé válhatnak olyan gyógyszerek, mint a láz-, és fájdalomcsillapító, a hányinger elleni tabletta, vagy a rendszeresen szedett gyógyszerek és étrend-kiegészítők. Állítson össze ezekből egy kis csomagot, így biztosan nem kell majd orvost keresgélnie a nyaralás idején. Fontos, hogy amennyiben védőoltás szükséges a célterület miatt, úgy azt legalább egy hónappal korábban adassa be a kívánt hatás kifejtésének érdekében.

Gondoskodjon az anyagiakról!


Legtöbben szeretünk készpénzt magunkkal vinni, de hasznos, ha deviza alapú hitelkártya is rendelkezésünkre áll. Ezekkel bárhol elboldogulni a nyugati országokban, de ha más terület felé veszi az irányt, akkor a kellő mennyiségű készpénzről ajánlott előre gondoskodnia. Készüljön fel a váratlan helyzetekre is, hiszen ilyenekkor az anyagiak nélkülözhetetlenek.

Nézesse át az autót!


Olajszint, hűtőfolyadék, gumik állapota, légnyomása- csak néhány olyan terület, amelyekre érdemes odafigyelni akkor, ha autóval tervezzük a közlekedést. Hasznos, ha van pótkerék az autóban, és az ablakmosó tartály feltöltéséről is érdemes gondoskodni. Nem hiányozhat a gépjárműből az elakadásjelző háromszög és az elsősegélycsomag sem, hiszen nem lehet tudni, milyen helyzet alakul ki a véletlen folytán.

Tervezze meg az utazást!


Bár sokan úgy vannak vele, hogy a spontaneitás nyújtja a legnagyobb élményeket, de mégsem árt, ha tisztában van vele, hogy a választott úti cél környékén milyen nevezetességek találhatóak. Így nem csak be tud majd iktatni minden napra valami látványosságot, de az sem fordulhat elő, hogy egész nap a tengerparton tölti idejét, miközben a szomszédos városban akár neves látnivalók is megtalálhatóak.

Kössön utasbiztosítást!


Külföldi utazás alkalmával mindenképpen ajánlott utasbiztosítást kötni. Többféle csomagajánlat is áll rendelkezésére, melyek között érdemes egyéni igényeknek és az utazás céljának megfelelően választani. Akár online kalkulátorokat is segítségül hívhat az utasbiztosítás kiválasztásához (pl. netrisk.hu), hiszen így árak és szolgáltatások tükrében láthatja, melyik biztosítónál mit kap a pénzéért.

Csomagoljon praktikusan!


Mielőtt az egész gardróbot bepakolná, gondolja át, mennyi időre utazik, és mire lesz valóban szüksége! Amennyiben apartman mellett teszi le a voksot szállás gyanánt, úgy mosásra biztosan akad majd lehetőség, tehát máris kevesebb ruhával számolhat. Legyen Önnél olyan kisebb táska is, amelyet városnézés, kirándulás alkalmával kényelmesen magával tud vinni, és elférnek benne az iratok, a készpénz, némi enni-, és innivaló.

Gondoskodjon állatairól!


Legjobb, ha nem bolygatja meg kedvencei életét az utazással. Amennyiben nem tudja kire bízni, úgy természetesen vigye magával az állatot is. Gondoskodjon a chip-beültetésről, és állatútlevél beszerzését is ütemezze be az utazást megelőző időszakra!