Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.29

Így járhat kevesebb gonddal a könyvelés 2016-ban

Eredményes és költséghatékony vállalkozás szerepel minden cégvezető elképzelésében, és ezt, többet között, a rendezett és szabályszerű könyvelés biztosíthatja. 2016-ban sem fogunk elveszni az adószabályok útvesztőjében, ha egy szakmailag felkészült könyvelő végzi a vállalat dokumentációját, aki valóban naprakészen átlátja a törvényi módosításokat. A gyors és eredményes munka nemcsak a céget vezető személy válláról veszi le a terhet, hanem csökkenti az ügyletekkel járó kockázatot, és felhívja a figyelmet a veszélyforrásokra is.

 

konyveles.jpg

 

A könyvelő azonban nem varázsló, viszont, ha körültekintően választjuk meg, kire bízzuk a bérszámfejtés folyamatát és problémáit, akkor nyugodtan alhatunk. Mit várhatunk el egy könyvelőtől, és mit nem, ezt kérdeztük meg az ecoexp.hu szakértőjétől. A könyvelés a stabilan működő cég alapja, ezért kell ismernünk a szakember feladatkörét, sőt, már a megbízásnál érdemes tisztázni a részleteket, ajánlja a pénzügyi és számviteli tanácsadó.

 

Ezért alkalmazzuk a könyvelőt


A könyvelés csak a szakképzett alkalmazott kezében van biztonságban, a tapasztaltsága és naprakészsége szintén garancia arra, hogy a hivatalos szervek ellenőrzéskor rendben találják a vállalkozás dokumentációját.

Mi a könyvelő feladata? Alapvetően adatszolgáltatást végez az adóhatóságok felé, a cég az előkészített bevallásokkal igazolja, mennyi adót és járulékot fizetett be. A havi- negyed- és éves áfa-bevalláson túl az éves beszámolók is a könyvelő munkakörébe tartoznak. Mielőtt szerződnénk vele, érdemes letisztázni, hogy vállalkozóként pontosan milyen szolgáltatásokra számíthatunk, illetve mire terjed ki az ő felelőssége! Legfőképp azért, hogy tájékozódjunk, hiszen mi is a saját területünkön vagyunk igazán jó szakemberek, senki sem várja el azt tőlünk, hogy értsünk a könyvelés folyamatához. Azonban legyünk igényesek és előrelátóak, adjuk cégünk anyagát jó kezekbe. Például az EcoExp bárszámfejtés is több szolgáltatást tartalmaz – érdemes pontosan ismerni hogy, miért felel a könyvelő. Ha valami nem egyértelmű a számunkra, kérjünk mindig magyarázatot.

 

Mivel ma már gyakori helyzet az, hogy a könyvelő egy külsős cégtől érkezik, ne felejtsük el, ő csak időszakosan jut hozzá a számláinkhoz, bizonylataikhoz. Az adóbevalláshoz összesítenie kell ezeket, azonban ne lepődjünk meg, ha nem tud azonnal válaszolni az egyes tételekhez kapcsolódó kérdéseinkre, például tartozásokra, kifizetésekre. Ellenben, ha valóban jó szakembert alkalmazunk, akkor pontos információink lesznek arról, milyen számlákat fogadhat be cégünk, milyen nyilvántartások szükségesek a hatékony működéshez.

A könyvelés mellett a vállalatot érintő rendhagyó, jellegzetes adminisztráció lépéseiről is tájékoztathat bennünket.
A szerződéskötésnél pontosan rögzítsük tehát a feladatköröket, így elkerüljük a kellemetlenségeket. Sem egy magát túlterheltnek érző könyvelő, sem a szolgáltatással elégedetlen megbízó nem biztosítja a stabilitást vállalatnak.

 

Mikor keressünk másik könyvelőt?


Évváltás után vagyunk, itt a lehetőség arra, hogy viszonylag egyszerűbben váltsunk könyvelőt. Érdemes megfontolni, ha a következőket tapasztaljuk. Ritkán tudunk szakmai kérdésekről konzultálni vele, és hosszadalmas egy-egy nyomtatvány kiállítása is. A hirtelen változásokat érintő kérdésekben lassan reagál, vagy a kintlevőségekről és elmaradásokról elvétve nyújt tájékoztatást. Ma már a szakmailag jól felkészült könyvelő online, skype-on és személyesen is aktív a kapcsolattartásban, ismeri az informatikai újításokat, és nem meglepő, ha eljár a NAV-val, OEP-pel kapcsolatos ügyekben is.

Részletesen megírt könyvelő szerződéssel előre tisztázhatjuk a feladatköröket, határidőket és a felelősségvállalást is. Legyünk előrelátóak, és kevesebb gonddal jár majd a könyvelés