Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.11

Huszonhárman fagytak meg december 8-ig

Huszonháromra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma szeptembertől december 8-ig.
Közülük tizenhatan a hajléktalan-törvény október 15-i életbe lépése óta hűltek ki végzetesen.
Tizenöten fűtetlen otthonukban haltak meg, nyolcan pedig a szabad ég alatt – tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapító-szervezője hétfőn a Kálvin-téri aluljáróban „Mit akarnak a hajléktalanok?” címmel tartott sajtótájékoztatón.
(Forrás:
Magyar Szociális Fórum)

kihules-rendorseg.jpg

(A fotó illusztráció)

A fagyhalál (Hipotermia a szervezet fokozott mértékű kihűlése) folyamata

Az emberi szervezet normális hőmérséklete 36 és 37 °C között van, amelynek csökkenése hipotermiás állapothoz vezethet. A kihűlés nem csak a szélsőséges hidegben lévőkre jelent veszélyt, hosszabb távon akár egy fűtetlen lakás is kiválthatja. A gyermekek, az idősek és a sérültek fokozottan vannak kitéve a szervezet kihűlésének, ezért az extrém sportok során fellépő balesetek ellátásának fontos része a szervezet hőveszteségének megakadályozása, amíg a hivatásos segítség megérkezik.

A hipotermia kialakulását nagymértékben fokozza, ha a test vízben van, ugyanis a víz hővezető képessége huszonötször nagyobb a levegőnél. Az átnedvesedett ruha és erős szél szintén elősegíti a szervezet vészes lehűlését.

Az 1-2 fokos hőveszteség izomremegéssel, reszketéssel jár. A pulzus szapora, gyors lélegzés, kissé megemelkedett vérnyomás észlelhető.

Tartós hatás esetén a szervezet hőszabályozása kimerül, a testhőmérséklet folyamatosan csökken. A remegés megszűnik, bágyadtság, álmosság, érzékcsalódás jelentkezik. A vérnyomás csökkenni kezd, a légzés ritkul és felületessé válik. Szívritmuszavar lép fel. A szervezet eszméletvesztéssel járó, tetszhalál-szerű állapotba esik.

A 27-20 fokos belső testhőmérsékletnél a pupillák tágak, a vércukorszint alacsony, mígnem a kamrafibrilláció vagy a keringési rendszer bénulása következtében beáll a halál - írja a Wikipédia.

 

loading...