Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.14

Hőség - Több megyében már heves zivatarokra is figyelmeztetnek

Az országszerte tartós hőség mellett vasárnapra több megyére heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a tartós hőség miatt Heves, Nógrád, Vas és Veszprém megyében első-, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Vasárnap a napi középhőmérséklet 26-28 fok körül alakul. Az Alföldön várható a legmelegebb idő. Ott a maximumok várhatóan 31-36 fok között alakulnak. Késő estére többnyire 22-28 fok közé hűl le a levegő, de a záporok, zivatarok után már 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Ezzel együtt az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.

 

letenye-felhoszakadas-egyedutai-varosresz-1.jpg

(A tavalyi felhőszakadás Letenye egyedutai városrészében)

 

A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést, míg Budapesten és Pest megyében valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A felhőszakadás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat azt írta: késő délutánig inkább csak az Északi-középhegység térségében pattanhat ki egy-egy helyi zivatar. Késő délutántól a nyugati, délnyugati országrészt érhetik el újabb zivatarok, amelyek az este folyamán akár rendszerbe fejlődhetve vonulhatnak tovább kelet-északkelet felé, és a nap utolsó óráiban már elérhetik a főváros térségét, illetve  az Alföld délnyugati felét is.
A zivatarokat károkozó szélroham, nagyobb méretű jég, illetve felhőszakadás kísérheti - hangsúlyozták.