Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.15

Horvát-magyar együttműködésben készült vízrajzi atlasz a Muráról

Magyar-horvát együttműködésben, európai uniós pályázat felhasználásával készült a Mura folyó két országot érintő szakaszáról vízrajzi atlasz, amihez légi felvételeket, történelmi térképeket és régi katonai adatokat is felhasználtak.

 

mura.jpg

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csáktornyai partnerével szerdán a Zala megyei Gosztolán tartotta a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 segítségével megvalósult magyar-horvát vízrajzi atlasz projektzáró konferenciáját. A csaknem 353 ezer eurós összegű program 85 százalékát uniós forrásból fedezték, a fennmaradó 15 százalékot a két ország nemzeti hozzájárulásból biztosította.


A közös munka célja volt aktuális földrajzi és vízrajzi adatok összegyűjtése a folyó és a mellette lévő területek közös és fenntartható kezelése érdekében.
Az atlasz elkészítéséhez a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság elvégezte a légi felmérést és az adatok feldolgozását, illetve összegyűjtötték és digitális adatbázisban rendszerezték a Mura történelmi térképeit, régi katonai felmérések és korábbi atlaszok adatait. Felmérték a Murán lévő közel 400 darab keresztszelvényt és a folyón átívelő hidakat.

 

A feldolgozást követően az ESRI Magyarország Kft. kidolgozta a terep és a meder digitális modelljét, részletes vektoros térképet, valamint az ehhez kapcsolódó adatbázist is elkészítették. A vízrajzi atlasz végleges változata magyar és horvát nyelvű, de olyan internetes alkalmazást is fejlesztettek, ami akár a mobileszközökön való felhasználást is lehetővé teszi. MTI