Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.24

Honnan tudhatjuk, mennyire véd egy egészségügyi szájmaszk?

Mi alapján győződhetünk meg arról, hogy az egészségügyi maszkok milyen mértékben képesek biztosítani a légúton terjedő fertőzésekkel szembeni védelmet? Erre a kérdésre leginkább a maszkokkal kapcsolatos szabványok ismerete adhat választ.

A cikkben ismertetjük a szabványokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, egyúttal arra is rámutatunk, hogy melyik típusú maszkok beszerzésére célszerű törekedni annak érdekében, hogy minél inkább gondoskodjunk önmagunk, illetve a környezetünk védelméről.

 

egeszsegugyi-maszk.png

 

Ezt érdemes tudni a légzésvédelmi szabványokról

 

Az egészségügyi megfontolásból viselt maszkok hatékonyságának elsődleges fokmérője, hogy milyen hatékonysággal képesek kiszűrni a levegőben szálló, apró méretű részecskéket. Ennek a pontos mérésére dolgoztak ki bizonyos nemzetközi szabványokat.

Az Amerikai Egyesült Államokban az N95, Európában pedig az úgynevezett FFP, avagy filtering face piece szabvány szolgál útmutatóul az egyes maszkok minőségét illetően. Értelemszerűen minél magasabb besorolású egy-egy maszktípus, annál inkább védi a használóját a kórokozóktól.

Amikor tehát  egészségügyi maszk beszerzésére  készülünk, a szabványok egyes fokozatai jelenthetnek kiindulási pontot a számunkra.

 

Mik a légzésvédelmi szabványok egyes fokozatai?

 

Az egyes fokozatok százalékban meghatározott értéke azt mutatja meg, hogy az adott típus pontosan hány százalékát szűri ki a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéknek. Ennek szellemében a következő fokozatok különíthetők el.

Az FFP1 szabvány 80%-os, az FFP2 szabvány 94%-os, az N95 maszkok 95%-os, az FFP3 változatok 99%-os, az N100 címkével ellátott változatok pedig 99,97%-os védelmet biztosítanak. Ha össze akarjuk hasonlítani az európai, illetve az amerikai modellt, akkor az N95-ös az FFP2-vel, az N100 pedig az FFP3-al lehet egyenértékű.

Hogyha ezeket az értékeket pontosan tudjuk értelmezni, akkor megalapozottabb döntést hozhatunk a beszerzést illetően is.

 

Melyik besorolású egészségügyi maszkok beszerzésére célszerű leginkább törekedni?

 

Reflexből azt mondhatnánk, hogy a minél magasabb besorolású egészségügyi maszkok beszerzése legyen az alapvető cél. Persze ezt a képet jelentősen árnyalja egyrészt a hozzáférhetőség, valamint a döntés anyagi vonzata.

Azt mindenesetre el lehet mondani, hogy az FFP2-es besorolású maszkok által biztosított 94%-os hatékonyság már egészen megnyugtató értéknek számít. Természetesen ezek a változatok sem csodaszerek, ugyanakkor a megfelelő védelem megteremthető a rendeltetésszerű használattal.

Fontos persze az is, hogy lehetőség szerint igyekezzünk minimalizálni a sok ember közelében való tartózkodást. A boltokban, bevásárlóközpontokban tartsuk meg a másfél méteres távolságot, a maszkot pedig igyekezzünk mindig fertőtlenített, tiszta kézzel felvenni.