Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.12

Honnan tudhatjuk, hogy dugulás van kialakulóban?

Általában azt hisszük, hogy a lefolyó ördöge hirtelen csapott le ránk, pedig a dugulás soha nem csak úgy a semmiből érkezik. Vannak észrevehető jelei, amikre megéri figyelmet fordítani, hiszen ilyenkor még általában sikeresen megoldhatjuk a problémát és elkerülhetjük a dugulást.

 

A dugulás egy folyamat eredményeképpen jelentkezik. A lerakódott szennyeződések a csövek falán egyre szűkítik a keresztmetszetet, amin a víz átfolyhat. Egy idő után ez már teljesen lehetetlenné válik, akkor állunk szemben teljes dugulással. Ez azonban elkerülhető, ha a lefolyó bizonyos “tüneteit” időben észleljük és orvosoljuk.

 

dugulaselharitas-budapest.jpg

 

Az egyik legnyilvánvalóbb jele a közelgő dugulásnak, hogy a víz lassan folyik le a lefolyóban. Előbb összegyűlik a mosogatóban vagy a mosdóban, majd fokozatosan szivárog le ahelyett, hogy zavartalanul áramlana lefelé. Ilyenkor annyi előnyünk van, hogy a víz még valahogy lefolyik, ezt használjuk ki! Elővehetjük a lefolyótisztító szereket, de használhatunk forró vizet, szódabikarbónát és ecetet is. Természetesen, a pumpa is jó szolgálatot tesz, amennyiben megfelelően használjuk.

 

Szintén könnyen észrevehető jele a hamarosan bekövetkező dugulásnak a kellemetlen bűz. Ez az ún. emésztőszag azt jelzi, hogy valahol a csatornában már fennáll a probléma, ott a szennyeződés elakadt és ennek az orrfacsaró bűze kerül vissza a lakás légterébe. Mivel bomló anyagokról van szó, ez esetben még a fertőzésveszély is fennáll. A légfrissítő itt nem fog eredményt hozni, a dugulás okát kell kideríteni vízvezeték szereléssel foglalkozó szakembernek és megszüntetni.

 

rossz-mosogato-szifon.jpg

 

A jellegzetes, szörcsögő hangok, amik a lefolyóból hallhatók, szintén előjelei egy jó kis dugulásnak. Ilyenkor szinte biztos, hogy a probléma nem a mosogató vagy a mosdó alatti szifonban van, hanem a lefolyó távolabbi részében. A hangok ugyanis akkor keletkeznek, mikor a lerakódások miatt részben elzáródott csőszakaszból éppen távozik a víz.

 

Ezeknél az előjeleknél még érdemes megpróbálkozni a dugulás saját kezűleg történő elhárításával. Ha nem járunk sikerrel, akkor viszont forduljunk mielőbb szakemberhez. Vállalkozásunk Budapesti szakemberei várják leendő és régi ügyfeleink megkeresését, legyen szó csatorna mosatásról vagy duguláselhárításról.