Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.27

Hogyan vásároljunk okosan nyomtatót?

Amennyiben nem vagyunk elég jártasak a nyomtatók világában, vásárlásnál könnyen pórul járhatunk. A vásárlás egyik legfőbb szabálya az, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb nyomtatóval fogunk a legnagyobb haszonra szert tenni.

A Patron és Toner csapata segítségével segítünk Önöknek néhány egyszerű tanáccsal, mire/mikre is érdemes odafigyelni, ha nyomtatót szeretnének venni.

Mi a nyomtató?

A nyomtató egy kimeneti periféria, amely képes a digitálisan tárolt adatainkat megjeleníteni papíron, esetleg fólián. De mi alapján döntsük el, melyik típus a számunkra legideálisabb, a leggazdaságosabb?

 

nyomtato-canon.jpg

 

Melyik a nekünk való készülék?

Számtalan márka, minőség, típus létezik manapság a piacokon. Sajnos a választás nem olyan egyszerű, mint ahogy a reklámokban látjuk. Először is meg kell állapítanunk, hogy milyen egyedi igényeket elégítsen ki a nyomtató?

  • Mennyit szánunk a készülékre? Mekkora üzemeltetési költséggel számolunk?

  • Várható igénybevétel? (napi-, heti-, havi szintű használat)

  • Mennyit szeretnénk nyomtatni?

  • Színes, fekete-fehér nyomtatáshoz fog-e inkább kelleni? Netán mindkettő?

  • Fotópapír, illetve fotó minőségű nyomtatás fog-e kelleni?

  • Gondolkodjunk el, hogy kell-e valamilyen extra szolgáltatás? Pl.: másolás, duplex nyomtatás, wifi csatlakozás, fax, hálózati nyomtató.

Milyen típusú nyomtatók léteznek?

Sokszor a saját igényeinkhez sem tudjuk, pontosan melyik fajta nyomtatót válasszuk. Rengeteg típus létezik, ebben a cikkben most a leggyakrabban használt típusokat vesszük nagyító alá.

A Mátrixnyomtató, a korábbi írógépek továbbfejlesztett változata, ebből adódik, hogy rendkívül zajos is. A nyomtató papír előtt egy kifeszített tintaszalag biztosítja a tintát, amire tűkkel ütjük rá a formázni kívánt ábrát, karaktert, képet, rajzot. Ez nem túl jó minőségű. Viszont számlák nyomtatására kiválóan alkalmas, mert egy műveletben egyszerre több példányt lehet nyomtatni. Ezek a legmegbízhatóbb gépek, nem szorulnak alkatrészcserére, olcsó az üzemeltetési költségük, mégis gyártásukat már csak egy-két cég vállalja (pl.: Epson, Star), helyüket a tintasugaras nyomtatók veszik át.

A Tintasugaras nyomtató, tintapatronok segítségével juttat tintacseppeket a papírra. Fekete-fehér, színes patronos készülékek sokkal jobb karaktert, ábrát, képet tudnak alkotni. Egyes csúcs minőségű tintasugaras nyomtatókkal fotó minőségű képet is lehet nyomtatni., ezekhez természetesen drágább papír is szükséges. Sajnos nem túlságosan időtállók, javításuk – elektronikai hiba esetén – kész vagyon, megfontolandó az új tintasugaras nyomtató vétele. Elsősorban otthoni célokra ajánlható. Tippünk: Figyeljünk a tintapatron beszáradására! Előzzük meg azt!

A Lézernyomtató, egy speciális, fényérzékeny anyaggal bevont hengerrel alakítja ki, festékkazetták segítségével a papírra nyomtatott szöveget, ábrát, képet. A leghalkabb gép, valamint a leggyorsabban is működő. Viszont figyelembe kell venni, hogy nem ajánlott túllépni a napi nyomtatási limitet, mert a nyomtató idő előtt elamortizálódik. Hálózati nyomtatóként még napjainkban is a legkeresettebbek a piacon.