Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.20

Hogyan válasszunk álló ventilátort a nyári kánikula idejére?

Amikor a nyár beálltával tartósan 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, akkor egyre inkább előtérbe kerülhet az álló ventilátor használata. Felmerülhet persze kérdésként, hogy mire célszerű odafigyelni a készülék beszerzése során.

A cikkben ezért is foglaltuk össze az álló ventilátorokkal kapcsolatos tudnivalókat. Egyaránt rá fogunk tehát világítani a fontosabb funkciókra, a használat javasolt menetére, illetve az elhelyezés javasolt módjára.

 

Amit a ventilátorok működéséről alapvetően tudni érdemes

 

Az első és legfontosabb tudnivaló a ventilátor működéséről, hogy a levegő hőmérsékletét nem hűti le. Nem szabad tehát összekeverni a használatát a légkondicionáló berendezésével. A ventilátor ugyanis keringeti a levegőt, ezáltal teremtve komfortosabb érzetet.

Az általunk alkalmazott ventilátor típusát, méretét és kialakítását annak függvényében célszerű megválasztani, hogy a szóban forgó helyiség adottságai mit indokolnak. A nagyobb belterekhez komolyabb ventilátor alkalmazása indokolt, a kisebb szobákban viszont elegendőnek bizonyulhatnak a szolidabb változatok is.

 

ventilator.png

 

Melyik típusú álló ventilátor alkalmazásával járhatunk a legjobban?

 

Egy minőségi álló ventilátor alkalmazása mellett hozható fel érvként a felhasználás sokféle lehetősége, a könnyű elhelyezhetőség, valamint a kiváló hatékonyság. Értelemszerűen sok múlik a készüléken elhelyezett lapátok kialakításán, illetve a forgás sebességén.

A 40 centiméteres lapátátmérők rendszerint elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy akár egy viszonylag nagyobb helyiség levegőjének a keringetése is gond nélkül megtörténjen. Ennek köszönhetően a bent tartózkodók közérzete is jelentősen javulhat.

Egy álló ventilátor esetében a magasság számít még kulcsfontosságú tényezőnek. Alapvetően a 100, illetve 120 centiméter közötti magasság az, ahol a készülék a leghatékonyabban tud működni. További előnyt jelent értelemszerűen felhasználói szempontból, ha a magasság állítására is megvan a lehetőségünk.

 

Amire az álló ventilátor használata kapcsán érdemes odafigyelni

 

Az álló ventilátor elhelyezését és használatát célszerű mindig kellő óvatossággal és körültekintéssel megoldani, hogy a készülékben véletlenül se tegyünk kárt. Jelentősen csökken például a ventilátor hatásfoka, ha a vízszintes forgást elősegítő kisméretű kar meghibásodik.

De ugyanúgy sokat vesz el a készülék által teremtett komfortos érzetből, ha egy mechanikai hiba következtében már nem tudjuk szabályozni a ventilátor dőlésszögét. Emiatt sok esetben nem azon a területen fejti majd ki a készülék a hatását, ahol a legjobban szeretnénk.

Mindezek mellett javasolt kerülni a túlzottan intenzív fokozat használatát, amivel csak a saját egészségi állapotunkat kockáztatjuk feleslegesen. Az alacsonyabb fokozaton működtetett álló ventilátor ugyanúgy képes lehet a kívánt hatás elérésére.