Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.28

Hogyan kezdjünk neki az ősznek?

Lassan véget érnek a vénasszonyok nyara napjai is, közeleg a hűvösebb, esősebb, szelesebb időszak. Hogyan érdemes felkészíteni otthonunkat és szűkebb környezetünket, a beköszöntő hűvösebb időkre?

Az Otthonok & Megoldások csapata csokorba gyűjtötte a legfontosabb tennivalókat, hogy megkönnyítsék az átállást az őszi időszakra. Nézzük mik a teendők.

 

osz.jpg

 

1. Virágok, növények

 

Feladatok mindig akadnak a növényekkel kapcsolatban, nézzük milyen őszi teendőink vannak a kertben és a lakáson belüli növényeinkkel. Amennyiben rendelkezünk némi zöld felülettel, érdemes gondoskodni a téliesítésről. Ha lakásunk erkéllyel rendelkezik, vagy ha kertes házunk teraszán virágokat tartunk, érdemes gondoskodni téli szállásról a virágoknak. Ez lehet a két ablak köze, lehet egy hűvös, sötétebb pincehelyiség, esetleg egy garázs. Érdemes beállítani egy emlékeztetőt, hogy két hetente locsoljunk, gyakrabban nem fog kelleni a hűvösebb időszakban.

 

Sokak kedvence a levelek összegereblyézése, fűnyírás, majd a levelek és a levágott fű elégetése! Nos, figyeljünk oda a településünkön érvényes rendeletekre, mert szabályozták a kerti hulladékok égetési idejét. Ha nem a kijelölt napokon tesszük, komoly pénzbírságokra számíthatunk. Ha nem szeretnénk bajlódni az égetéssel, az önkormányzatokban lehet venni (jobb helyeken ingyen adják) zöld hulladéknak való zsákokat, melyet a településre megrendelt szelektív autó el is szállít a megjelölt időpontokban.

 

2. Fűtőtestek leellenőriztetése

 

Bármilyen házban vagy lakásban lakunk, érdemes szakemberrel leellenőriztetni a fűtőtesteink állapotát, kiváltképp, ha gázról (kazán, konvektor, cirkó), kályháról, vagy cserépkályháról van szó. A fűtőtesteken kívül érdemes a kéményeink állapotát is leellenőriztetni a Katasztrófavédelem embereivel (már nincs külön Állami Kéményseprő vállalat, legfeljebb magáncég), amennyiben ingyen szeretnénk megoldani. A fűtési szezon közeledik, ne legyünk restek erre kiemelt figyelmet fordítani!

 

3. Szigetelések

 

Itt nem feltétlenül a ház külső szigetelésére gondolunk, vagy kifejezetten a nyílászárók cseréjére, hanem a kisebb volumenű, de praktikus szigetelésekre: ablakoknál, esetleg egy-egy huzatosabb helyiség belső vékonyabb szigeteléséről van szó. Érdemes a panellakásoknál előkeresni a hősugárzót, hiszen a fűtésszezon október 15-én indul, de addig lehetnek extrém hideg éjszakák is, mikor a panelban jelentősen csökken a hőmérséklet. A fűtőtestek és a fal közé beszerezhetünk hőálló és visszaverő szigetelőanyagot, így még jobban megfoghatjuk a szökő meleget a lakásunkban.

 

4. Télen használatos holmik elővétele

 

A háztartásunkban használatos téli eszközökről is ejtsünk pár szót. Ilyenkor vehetjük elő a téli paplan és párnahuzatokat, az ágymelegítőket, a vastagabb sötétítő függönyöket, esetleg a szőnyegeket, melyek megakadályozzák, hogy mezítlábas csemeténk felfázzon vagy megfázzon. Előkerülnek a termoszok, a nyáron elrakott befőttek és lekvárok is. Ekkor még van idő a télen használatos holmik kitisztítására, ha nem tudtuk megtenni tavasszal, semmiről nem vagyunk elmaradva.