Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.13

Hogyan készíts kerti járdát?

Úgy érzed, hogy szükség van a kertedben egy dekoratív járdára, amit kedvedre használhatsz? Persze rengeteg érdekes dologgal dobhatod fel a környezetedet, ez lehet például: egy kerti bútor, kerti tároló, kültéri sütögető vagy egy kerti csap. Mindent meg tudsz valósítani, csak egy kis kézügyesség és kreativitás szükséges hozzá. 

 

Gabion kerítés használata

 

Meglehet, hogy több, különböző részre osztanád a kertedet, és ehhez szükséged lenne egy egységes és dekoratív megoldásra. Hiszen lehet, hogy tervezel egy kis konyhakertet, amit el szeretnél különíteni a kiülős, bográcsozós, sütögetős helytől, így jó lenne leválasztani mondjuk egy gabion kerítéssel. Ha mindenhol ezt alkalmazod, akkor igazán harmonikus összhatást kapsz.

 

Ez egy meglehetősen egyszerű technika, hiszen csak két hálós elemre van szükséged, amit fel kell tölteni a számodra ideális anyaggal. Ez történhet például különböző kövek, esetleg bontott tégla, de akár terméskő segítségével is. 

 

 

kerti-jarda.png

 

 

Kerti járda, de hogyan?

 

A kerti járda készítéséhez többféle ötlettel is lehet próbálkozni és azt kell választani, ami a legközelebb áll hozzánk. Az egyik, napjaink legnépszerűbb lehetősége a térkősablonnal való munka. Igen egyszerű, de sokak számára okoz fejtörést. A legfontosabb, kihagyhatatlan része az alapozás, mivel ez a technika csak vízszintes felületen használható. Ha megvan a tökéletes méret, akkor ideje letenni a sablont, majd kiönteni betonnal és megvárni, míg megköt. Ezután óvatosan ki kell szedni, majd indulhat az öntés a járda következő részén. 

 

Akár saját formával is dolgozhatunk, amihez nem kell más, mint egy régi edény vagy épp csésze. Használat előtt mindenképp fektessünk hangsúlyt az olajozásra. Igazán sokszínű és egyedi járda készülhet ezzel a technikával.

 

Színes és mozaikos járda

 

Ha igazán izgalmas és megismételhetetlen járdát szeretnénk, akkor érdemes a színes vagy színezett betonban gondolkodni. Ehhez speciális festéket érdemes használni, amit kifejezetten a betonhoz készítettek. A legtartósabb a csiszolt betonhoz készített szín, aminek az aprólékos használata már fokozott kézügyességet és szakértelmet kíván. 

 

Kőmozaikból is készülhet járda, ami egyedi és különleges, de a legjobb, ha minden darab lekerekített. Ez nem csak mutatós, de harmonikus eredményt is biztosít. Akár magunknak gyűjtjük, akár zsákos dekorkavicsként vesszük, fontos, hogy alaposan átválogatott darabokat használjunk. Mintát is készíthetünk belőle, ha éppen ahhoz van kedvünk.

 

Ha pedig keleties hatást szeretnénk elérni, akkor érdemes üvegmozaikot vagy csempedarabokat használni. Ebben az esetben az a fontos, hogy előre tervezzük meg a mintát, és csak utána kezdjünk neki a munkának. 

 

Végül pedig, ha kerti utat tervezünk, akkor érdemes bontott téglát használni, mivel strapabíró, és akár egy autót is elbír. 

 


loading...