Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.29

Hogyan kalibráljuk újra a hygrométereket

A humidorokat azért használjuk, hogy abban tároljuk szivarjainkat vagy dohánytermékeinket, megőrizve ezzel azok állagát, aromáját, nedvességét.

A humidorok fából vagy bőrből készült dobozok, melyek a hygrométer segítségével 68-72%-os relatív páratartalmat biztosítanak a benne tárolt szivaroknak.

A hygrometer más néven páratartalom mérő nélkülözhetetlen része a humidornak. A szivaroknak minimum 65%-os páratartalomra van szükségük állaguk megőrzéséhez, de a legideálisabb a 68-72%-os páratartalom. Léteznek digitalis hygrométerek, melyeket már nem kell kalibrálni, azonban az analóg hygrométereket igen.

 

hygrometer.jpg

 

Az analóg hygrométereknek az lehet a hátránya, hogy évente kalibrálni kell őket, de ugyanakkor egy klasszikus megjelenést tudnak kölcsönözni a humidorunknak. A hygrométerek gyárilag mindig kalibrálva vannak, de érdemes őket leellenőrizni, hogy nem állítódtak-e el, pl. szállítás során a rázkódástól. Szükség esetén célszerű őket újra kalibráltatni. Választhatunk öntapadós matricával ellátott hygrométert, mint amilyen az Angelo nagy méretű humidor hyrométer , így választhatunk majd, hogy külső vagy belső hygrométerként szeretnénk használni új szerzeményünket.

 

Milyen módszerek vannak a kalibrálásra?

 

Az első, és leginkább ajánlott módszer a hygrométerek újrakalibrálására az úgynevezett sós módszer. Egy körülbelül fél maroknyi sót kell benedvesíteni, egy pár cseppnyi vízzel. Ezt a sót helyezzük a hygrometer mellé, és egy kicsi műanyag jól zárható dobozba tesszük, majd megvárjuk, hogy elteljen kb 8 óra, és ekkor körübelül 75%-osnak kell lennie a páratartalomnak. Ekkor megfogjuk a hygrométerünket, és annak a hátulján levő mutatót beállítjuk egy csavarhúzó segítségével úgy, hogy az 75%-os páratartalmat jelenítsen meg. Ez a sós módszer a leggyakrabban alkalmazott kalibrálási mód.

A másik módszer, amikor kivesszük a hygrométert a humidorból, és azt egy nedves rongyba csavarjuk. Ekkor egy órát kell várnunk, ahhoz, hogy 96%-os páratartalma legyen. Ennél a módszernél is ekkor megfogjuk a hygométerünket és a hátulján a csavarhúzó segítségével beállítjuk a 96%-os páratartalom mutatását.

 

Mennyire pontos egy hygrometer?

 

Ahogy már azt az elején említettük, egy újonnan vásárolt hygrométert minden esetben célszerű újra kalibrálni.

Azt is meg kell említeni, hogy egy hygrometer soha nem fogja tudni a 100%-os pontosságú páratartalmat megmutatni a számunkra. Legyen az bármennyire drága hygrometer is. Még a legdrágább ilyen eszközök is csak egy hozzávetőlegesen +/- 2 %-os mérési pontosságot tudnak csak garantálni a számunkra. Ha hőmérséklet mérésről van szó, az természetesen már más dolog, és ott sokkal pontosabb adatokra tehetünk szert. Kalibráljuk újra a hygrométereket, ha szükséges.

Nem minden esetben szükséges hygrometer, vannak a páratartalmat biztosító csomagok, melyek szabályozzák a páratartalmat. A Boveda csomagok fajtájuktól függően 69%-os vagy 72%-os páratartalmat biztosítanak. Ha Bodevát helyezünk a humidorba, akkor nem lesz szükségünk hygrométerre, mivel ezek a csomagok már szabályozzák a páratartalmat. Bármely szivartartó dobozban használhatóak.

Szerencsére egy sima érzékszervi vizsgálattal könnyedén meg tudjuk határozni, hogy nagyjából megfelelően van-e beállítva a hygrométerünk, de ha mégis azonnali segítségre van szükségünk, érdemes szakemberekhez fordulni, akik tanácsaikkal segítenek, hogy mit is kellene tennünk, hogy ne menjenek tönkre féltve őrzött szivarjaink.