Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.19

Hiteltörlesztési moratórium áttekintő - mik a szabályok?

Fizessem tovább a hitelemet, vagy éljek a moratórium lehetőségével? Mivel fog ez járni utána? Lehet, hogy sokkal többet kell majd fizetnem?  Nyugodtan elfogadhatom a segítséget? Ezek a kérdések mindenkiben felmerültek, akiknek hitelük van ma Magyarországon. Igyekszünk megválaszolni őket.

Senkinek sem új információ, hogy a márciusban Magyarországra is megérkező koronavírus, pontosabban a járvány miatti leállások okán, sokan veszítették el a munkájukat, vagy kényszerültek fizetés nélküli szabadságra. Emiatt viszont a mindennapi megélhetés, így a lakhatás kérdése is veszélybe került rengeteg embernél. Hogy ne kerülhessenek tömegesen az utcára a hitelek nem fizetése miatt, a kormány elrendelte a hitelmoratóriumot – azaz év végéig nem kell fizetni egyebek mellett a lakossági hiteleket sem. A lakáshitelek, személyi kölcsönök, ingatlanlízingek, munkáltatói kölcsönök törlesztése így szünetel.

 

hitel.jpg

 

A kezdeti örömöt és megkönnyebbülést azonban hamar kételyek és kérdések váltották fel. Mi lesz ennek a következménye? Mi lesz a moratórium alatt felgyűlt kamattal? A szünet után lehet magasabb a törlesztőm? Többet fogok így végül visszafizetni?

Azóta minden kérdésre megérkezett a válasz is, mi pedig igyekeztünk ezeket egy helyre gyűjteni, hogy minden érintett hiteles információkhoz juthasson.

Kiket érint a hiteltörlesztési moratórium?

A moratórium érvényes minden hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre, így a lakáshitelekre, személyi kölcsönökre, babaváróra, autóhitelre, áruhitelre, CSOK-os hitelre stb. A lakossági mellett érintettek a vállalati kölcsönök is.
Egy ideig nem volt tisztázott, hogy a hitelkártya tartozásokra, folyószámlahitelekre, mivel itt nincs futamidő érvényes-e a moratóriumi szabály, de az MNB állásfoglalása szerint hiába nem futamidőhöz kötött hitelekről van szó, akkor is kell alkalmazni a moratóriumot.

A követeléskezelőnek átadott hitelek esetében nem érvényesíthető a könnyítés, mert ott az eredeti szerződés már felmondott szerződésnek minősül. A moratórium érvényes ugyanakkor a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő, valamint a magáncsődöt kérő adósokra.
Fontos tudnivaló, hogy az intézkedés csak azokat a hiteleket érinti, melyeket 2020. március 18. előtt már folyósítottak a pénzintézetek. Jelen szabályozás szerint a moratórium 2020. december 31-ig él, de szükség esetén ez a határidő egy újabb rendelettel módosítható.
A felfüggesztést nem kell külön kérni, automatikusan érvényes mindenkire, aki nem kéri kifejezetten az ellenkezőjét.

Nem fog megugrani a törlesztő

Sokan attól kezdtek félni, hogy a hitelmoratórium alatt felgyűlt kamatot a bankok majd egy összegben fogják követelni, vagy rövid időn belül, részletekben kérik, így megugranak majd a törlesztők, amit ismét nem fognak tudni fizetni az emberek. Nos, ez nem így lesz.

A kamatot rendezni kell utólag, de a tőketartozáshoz nem adódhat hozzá, nem növelheti azt. A felhalmozódott kamatot pedig a hátralévő futamidő alatt kell részletekben megfizetni, ha kell, akár a futamidőt is kitolhatják, hogy ne emelkedjenek a törlesztők. Az a félelem tehát alaptalan, hogy hirtelen magasabb törlesztőkkel kell majd megbirkózni – a kormány által kiadott rendelet biztosítja, hogy emiatt ne emelhessenek a bankok.

Ugyanez vonatkozik egyébként az egyéb díjakra is: utólag beszedhetik a pénzintézetek, de csak egyenlő részletekben, a futamidő alatt. Kamatot sem ezekre, sem a moratórium alatt felgyűlt kamatra nem számolhatnak fel.
A futamidő és a visszafizetendő összeg nőhet.

Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy a moratóriumot igénybe véve a teljes visszafizetendő összeg növekedni fog, ugyanis hiába nem fizetünk, a kölcsön ettől még kamatozik. Az így felgyűlt kamat pedig növeli a végösszeget, amit vissza kell fizetni. A törlesztőket pedig a bankok nem elengedik, hanem csak egy későbbi időpontban fizettetik meg. Így végül tényleg többet kapnak majd vissza a bankok, mint eredetileg kaptak volna.
De még egyszer hangsúlyozzuk, ez maximum a futamidő növekedésével fog járni, a törlesztők emiatt nem változhatnak!

Babaváró hitel: nincs kezességvállalási díj

A babaváró hitelek esetében amellett, hogy szintén nem kell fizetni a tartozást a moratórium ideje alatt, a kezességvállalási díjat elengedik. Mivel a babaváró hitel kamatmentes 5 éven át, ebben az esetben nemcsak a törlesztő, hanem a visszafizetett végösszeg is változatlan marad. Ebben az esetben tehát a moratóriumnak semmilyen hatása nem lesz a későbbiekre.

Az tehát biztos, hogy nem kell amiatt aggódni, hogy a moratórium lejártával vállalhatatlan szintre ugranak majd a törlesztők. A hitelek befagyasztása jó lehetőség azoknak, akiknek a vírushelyzet okozta válság anyagi nehézségeket okozott, és nem kell súlyos következményektől tartaniuk, ha élni szeretnének vele.