Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.03

Hegesztők, kőművesek: ezek a vezető hiányszakmák Magyarországon

Egyre nagyobb igény mutatkozik a szakmunkát végzők iránt hazánkban, a munkaerőhiány tovább növekszik.

Az elmúlt években a munkaerő-piaci változásoknak és a kivándorlásnak köszönhetően szinte soha nem látott méreteket öltött a munkaerőhiány, hasonló állapot a 2008-as gazdasági válság idején uralkodott hazánkban.

A jelenleg fennálló helyzethez az is nagymértékben hozzájárul, hogy míg a gimnáziumokban már-már a túljelentkezés országos szinten is megfigyelhető, addig a csak szakmát adó intézményekbe egyre kevesebben felvételiznek.

A statisztikai adatok szerint nagymértékű, egész Magyarországot érintő reformokra van szükség, nem csak a különböző szakképesítések megszerzését illetően, de a köz- illetve állami szférában való munkavállalás feltételeinek szempontjából is – az álláshirdetések szerint erre a területre jelenleg is sok dolgozót keresnek.

hianyszakmak.jpeg

Hiányszakmák Magyarországon

 

A Magyar Közlöny melléklete foglalja össze – régiókra lebontva – hogy mely ágazatok dolgozói szenvednek leginkább a munkaerőhiány következtében fellépett túlterheltség miatt. A legnagyobb igény a kétkezi illetve fizikai munkásokra van, ezen belül is az építőiparban és a szolgáltatóiparban keresik a jövendőbeli szakképzettséggel bíró dolgozókat. Magyarország legtöbb régiójában ácsra, kőművesre, hegesztőtechnikusra, asztalosra, épületlakatosra, pékre, szerszámkészítőre és női szabóra van szükség, közalkalmazotti területen pedig az egészségügyi dolgozók, ezen belül orvosok, ápolók vannak nagyon kevesen.

A kialakult helyzet hatására nagyot fordult a munkaerő-piaci kocka: már nem feltétlenül a munkaadók szűrnek a jelentkezők között, hanem a munkakereső kap számos ajánlatot, különösen szakirányú végzettség esetén.

 

A munkaerőhiány legfőbb okai

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, míg a ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején megközelítőleg 190 ezer fiatal, új belépő volt a munkaerő-piacra, addig ez szám az elmúlt években a 130 ezer alá csökkent. Ehhez nagymértékben járul hozzá, hogy manapság is egyre többen távoznak külföldre a jobb életszínvonal reményében, illetve, hogy a betöltésre váró állást pedig szívesebben bízzák a munkaadók minimum néhány éves szakmai tapasztalattal és persze szakirányú végzettséggel rendelkező munkavállalóra.

 

Ezeken a konkrét területeken keresik a legtöbb munkavállalót jelenleg

 

  • Egészségügy: sebészet, patológia, orvosi mikrobiológia, pszichiátria, fül-orr-gégegyógyászat, belgyógyászat

  • Vendéglátóipar: vendéglátás, turizmus (pincérekből, szakácsokból, konyhai kisegítőkből igen nagy a hiány, különösen a nyári szezonban)

  • Közlekedés: leginkább vasutasokat, de buszsofőröket, villamosvezetőket is keresnek

  • Szakmunka: a legnagyobb igény új munkásokra az építőiparban és a kereskedelemben van

  • Honvédség

  • Informatikai területek: szoftverfejlesztők

Szakértők szerint a fennálló súlyos problémára enyhítést hozna a versenyképesebb fizetések bevezetése illetve a kedvezőbb munkakörülmények biztosítása. A szakképzettséggel rendelkező munkavállalók számát a magasabb színvonalú oktatással és különböző támogatásokkal lehetne növelni.